Camera superioară Parlamentului României a adoptat o propunere legislativă conform cărei profesia de avocat devine compatibilă cu activități și funcții didactice în învățământul superior de orice profil.
Senatul a adoptat, luni, în calitate de primă cameră a Parlamentului sesizată, o propunere legislativă în baza căreia exercitarea profesiei de avocat devine compatibilă cu activităţi şi funcţii didactice în învăţământul superior de orice profil, notează Agerpres. Potrivit prevederilor actuale, profesia de avocat este compatibilă doar cu activităţile şi funcţiile didactice din învăţământul juridic superior. Propunerea legislativă a fost iniţiată de mai mulţi parlamentari de la USR, PNL, UDMR, PSD.
[citeste si]
Liber și în cercetare și crație intelectuală
"Forma actuală a Legii nr. 51/1995 prevede compatibilitatea exercitării profesiei de avocat cu activităţile şi funcţiile didactice în învăţământul superior, însă numai în învăţământul juridic superior. Având în vedere că aceste compatibilităţi ale profesiei de avocat sunt prevăzute limitativ de lege, deducem că sunt de strictă interpretare şi fac ca exercitarea concomitentă a unei funcţii didactice în învăţământul superior, afară de cel juridic, să fie incompatibilă. De asemenea, avem în vedere că, în această privinţă, avocaţii au un regim mai restrictiv în comparaţie cu notarii publici, executorii judecătoreşti, consilierii juridici şi chiar cu magistraţii, deşi avocaţii exercită o profesie liberală, spre deosebire de procurori şi judecători", se arată în expunerea de motive, semnată de senatorul Nicu Fălcoi (USR).
De asemenea, conform modificărilor adoptate de Senat, profesia de avocat ar urma să devină compatibilă şi cu activităţile în domeniul cercetării ştiinţifice sau al creaţiei intelectuale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu