Institutul "Regele Mihai I", înfiinţare. Raport favorabil în Senat

Regele Mihai
Regele Mihai

Comisia juridică de la Senat a dat marţi raport de admitere propunerii legislative privind înfiinţarea instituţiei pentru promovarea valorilor naţionale "Regele Mihai I", Camera superioară a Parlamentului fiind decizională în acest caz. 


Potrivit amendamentelor "menite să corecteze eventuale critici de neconstituţionalitate a acestui proiect", propuse de senatorul PNL Iulia Scântei şi însuşite de membrii comisiei, faţă de forma adoptată la Cameră, această instituţie este regândită ca una publică de interes naţional şi nu ca autoritate administrativă autonomă cu personalitate juridică sub control parlamentar, cum a fost propusă de iniţiatori. Totodată, sediul alocat funcţionării sale - Palatul Elisabeta - rămâne proprietatea privată a statului român în administrarea RAAPPS, directorul va fi numit de plenul Senatului, iar denumirea sa va fi Institutul pentru Promovarea Valorilor Naţionale "Regele Mihai I". 

"În principal, faţă de forma adoptată în mod tacit la Cameră, această instituţie este regândită ca o instituţie publică de interes naţional şi nu ca autoritate administrativă autonomă cu personalitate juridică sub control parlamentar, cum a fost propusă de iniţiatori. Sub aspectul regimului juridic al sediului care este alocat acestui institut, respectiv Palatul Elisabeta, acesta rămâne proprietatea privată a statului român în administrarea RAAPPS.

Nu este alocat noii instituţii decât cu titlu gratuit pentru desfăşurarea activităţii noului institut. Deci proprietatea şi dreptul de administrare rămân cum au fost reglementate până în prezent, ele fiind asigurate pentru realizarea scopului. De asemenea, o altă modificare substanţială are în vedere modalitatea de desemnare a directorului institutului, care, ca funcţionalitate, este în coordonarea Senatului. În această formă de institut naţional cu personalitate juridică, plenul Senatului este cel competent să numească directorul institutului, care va colabora pentru realizarea proiectelor şi programelor institutului cu un consiliu de onoare desemnat potrivit principiilor enunţate în amendamente", a precizat Scântei. 

Fonduri pentru finanţarea funcţionării institutului


Aceasta a arătat că Senatul va aloca din bugetul său aproximativ jumătate din suma necesară funcţionării anuale a institutului, care va cuprinde 20 de angajaţi, fără să precizeze care va fi aceasta, urmând ca restul banilor să provină din autofinanţare. În context, preşedintele Comisiei juridice, senatorul social-democrat Robert Cazanciuc, a declarat că este nevoie de această instituţie în scopul promovării valorilor naţionale. 

"Nu e o inovaţie acest institut, avem Institutul Levantului, care funcţionează de câţiva ani de zile. Cred că este nevoie de această instituţie şi cred că forma actuală răspunde nevoii de a funcţiona potrivit scopului de a promova valori naţionale", a subliniat Cazanciuc. Proiectul este iniţiat de parlamentari PSD şi ALDE. 

Vezi şi: Anca Pop a murit: cauze accident. CNAIR, PRIMELE precizări după tragedie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel