EXCLUSIV  SEISMIC CENTER, prezicerea de cutremur care aruncă în aer România. Dovadă: Ce se întâmplă, de fapt: Informații... ”de Premiul Nobel”

cutremur
cutremur

Administratorii paginii ”Seismic Center - Predicție și alertă de cutremur” au devenit cunoscuți după ce ar fi prezis cutremurul din dimineața zilei de 28 octombrie 2018.

Desigur, este mult spus ”au devenit cunoscuți” pentru că nimeni nu știe cine se află în spatele acestei pagini de Facebook care provoacă panică printre români. DC News a încercat, în repetate rânduri, să descopere cine sunt administratorii paginii. Aceștia din urmă ne-au răspuns la diferite întrebări, dar niciodată nu au vrut să-și dezvăluie identitatea.

Și... desigur, este mult spus ”au prezis cutremurul din dimineața zilei de 28 octombrie 2018”. De ce? Este ca și cum eu aș spune în fiecare zi că la un moment dat va ninge la iarnă și apoi aș zice: v-am prezis încă din toamnă că va ninge la iarnă, pe data X, la ora Y.

Asta fac administatorii paginii ”Seismic Center”. Zic aproape în fiecare zi că vine un cutremur și, cum este normal dacă repeți zilnic, la un moment dat, ce să vezi: chiar vine seismul. Și apoi se vor bate, din nou, cu pumnul în piept, că l-au prezis.

Cel mai recent exemplu este următorul:

Sâmbătă s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 3,1 pe scara Richter, în zona seismică Vrancea. Ulterior, ”Seismic Center” a transmis următorul mesaj: "Vrancea va raspunde in urmatoarele 48 de ore cu un cutremur moderat NORMAL pentru aceasta perioada, deci nu este nici un motiv de ingrijorare. De obicei nu "vanam" astfel de cutremure ce au loc o data la aproximativ 2 ani distanta ca si in cazul celui din septembrie 2016 si celorlalte din anii precedenti cu exceptia celui din octombrie 2018. In nici un caz nu vorbim de un cutremur periculos in aceasta perioada".

Ce-a urmat? Trei amărâte de cutremure: seisme de 2,4 grade pe Richter și 3,3 grade pe Richter. În primul rând, astfel de seisme au loc aproape în fiecare zi, deci să pretinzi că ai prezis așa ceva este cel puțin înșelătorie. În al doilea rând, nu are sens să dai un mesaj în care să spui că Vrancea va răspunde cu un cutremur. De ce? Pentru că ”răspunsul” zonei Vrancea, formulat în asemenea manieră, creează panică.

”Pana pe 24 Septembrie 2019 este posibil sa avem un cutremur cu magnitudinea maxima 5 grade (4.8, 4.9 ml) care va reprezenta tot activitate normala pentru Vrancea si care chiar daca se poate resimti usor acest tip de cutremur nu reprezinta nici un pericol asa ca mare tam-tam la un 4 grade nu are rost", a fost mesajul transmis de Seismic Center la finalul lunii august 2019. A fost doar un cutremur de 4 grade, ceva extrem de normal pentru zona Vrancea.

Prezicerea cutremurelor cu șase ore înainte

După ce recent pe pagina de Facebook „Seismic Center – Predicție și alertă cutremur" au apărut informații care anunță un cutremur de peste 7 pe scara Richter în România, Constantin Ionescu, directorul general INFP, a venit cu precizări.

”Deocamdată nu se pot prezice cutremurele cu 6 ore înainte. Nu există nici tehnologie, nici cercetările din zona seismică din Vrancea nu permit o astfel de estimare exactă. Noi avem un colectiv de cercetare de prognoză a cutremurelor unde corelăm activitatea seismică împreună cu alte măsurători în Vrancea, precum câmpul magnetic, temperatura apei în sol, infrasunete generate de undele seismice. Până în prezent, având în vedere activitatea seismică destul de redusă, nu putem să ajungem la o concluzie. Încă nu am observat corelări între activitatea seismică și factorii precursori unui cutremur pe care i-am enumerat anterior.”, a declarat Ionescu pentru DC News.

”Noi nu știm cine este acea organizație, ce specialiști în seismologie au. Nu știm nimic despre ei. Niciodată nu am intrat în conexiune. Nu ne-am întâlnit într-o conferință. Nu m-au contactat până acum. Dar dacă au metode software sau alte metode care pot să prezică cutremurele cu 6 ore înainte precum spun, putem să colaborăm”, a concluzionat Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), pentru DC News.

Administratorii paginii de Facebook "Seismic Center – Predicție și alertă cutremur" au transmis pe pagina lor de Facebook: "Pana in anul 2025 vom avea un cutremur de minim 7 grade sau mai mare, o spun studiile și analizele nu neaparat numai statistica. Hai sa vedem împreuna ce vor face cei ce se ocupa de reducerea riscului seismic și ce efecte vor avea ce fac aceștia plus specialiștii din instituțiile acreditate. Din ce studii și analize reiese faptul ca in următorii ani vom avea de a face cu un cutremur major? Scrieți-ne pe email, fixam o întâlnire, veniți la noi și va prezentam cum sta situația de fapt și nu ce visează unu sau altul ca prin 2040 sau 2080, iar dacă nu avem dreptate ne retragem din acest domeniu.

Dacă vom zice când acest cutremur va avea loc, cu siguranța NU... atata timp cât exista nepăsare, corupție și rea-voința dar îl vom anunța cu 6 ore înainte! Dacă atitudinea celor in cauza se va schimba și vom vedea bunăvoința avem capacitatea de a anunța acest tip de cutremur cu luni de zile, săptămâni sau zile. nu suntem obligați sa anunțam și mai ales sa anunțam persoane corupte rău-voitoare sau alți frustrați. Numărătoarea inversa a început aviz celor care se simt in cauza".

De unde vine finanțarea

Administratorii paginii "Seismic Center - Predicție și alertă de cutremur" primesc bani și de la români. Pentru un euro, oamenilor li se promit informații în plus, posibile înștiințări cu câteva ore înaintea producerii unui seism, dacă intră pe un grup privat.

Ce spun administratorii paginii despre seismul pe care l-ar fi prezis

”Cu cateva saptamani inainte echipa "Seismic Center" a anuntat si cateva trusturi media (US, UK and RU) despre faptul ca urmeaza sa se produca un cutremur major pe 28 Octombrie 2018 in Romania zona seismica Vrancea. In acele momente multi au crezut ca este "Fake News" sau propaganda ignorand dovezile, dar mai multe televiziuni au anuntat public in cele din urma ca s-a stiut ca va urma un cutremur si ca acest cutremur a fost anuntat dinainte de echipa "Seismic Center”. Echipa "Seismic Center" a anuntat cu cateva zile inainte si magnitudinea exacta si intervalul orar in care o sa se produca. Ar fi multe de povestit despre ce s-a intamplat atunci si cum au reactionat autoritatile dar aceste lucruri vor fi povestite probabil de populatie si nu de catre noi”, spun băieții care se ocupă de predicții.

Întrebarea este: au anunțat și trusturile din România? Ba bine că nu... Oare de ce? De... siguri ce erau de informație.

Mircea Badea: Ori la pușcărie, ori la Premiul Nobel

Concluzia este simplă și a zis-o Mircea Badea încă de anul trecut: ”Ori la pușcărie, ori la Premiul Nobel”. În octombrie 2018, oamenii din spatele paginii "Seismic Center - Predictie si alerta cutremur" care au "prezis" cutremurul de acum un an au transmis un mesaj după ce au urmărit un interviu cu Raed Arafat la Antena 3 despre acest subiect.

"Deci nu este bine ce facem, ok nu mai postam. Sanatate", a fost mesajul care a apărut pe pagina de Facebook "Seismic Center - Predictie si alerta cutremur", loc unde a fost postat și un link cu emisiunea de la Antena 3. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, vorbise atunci, într-un interviu cu Mihai Gâdea și Mircea Badea, despre acestă falsă predicție care a circulat pe Facebook.

"Dragii mei, nu știu cine sunteți. Am ascultat cu multă atenție ce a spus Raed Arafat care a declarat că dacă ați descoperit un sistem prin care să prevestiți un cutremur veți lua Premiul Nobel", a zis Mihai Gâdea care i-a invitat pe oamenii din spatele respectivei pagini să-și dezvăluie identitatea.

Raed Arafat a completat: "Să ne contacteze pentru a intra în contact cu specialiști pentru a testa sistemul".

Mircea Badea a adăugat: "Dacă nu... eu zic că ar putea să intre și la pușcărie, adică ori la Premiul Nobel, ori la pușcărie".

La acea vreme, secretarul de stat Raed Arafat a făcut un comentariu despre poza virală de pe Facebook prin care era anunțat cutremurul din noaptea de sâmbătă spre duminică, 27 - 28 octombrie:

"Nu știam că va fi cutremur, iar chestiei ăsteia de pe Facebook nu pot să îi dau crezare. Cineva poate că a nimerit ceva. Dacă au avut un mod de a anticipa științific, trebuie să vină și să prezinte. Faptul că s-au aruncat niște date pe Facebook... asta poate să fie la nimereală. Noi avem nevoie de dovezi științifice pentru a vedea dacă a fost un lucru real, cineva trebui să-și asume, să vadă și oamenii de știință. Dacă au descoperit o metodă prin care să anticipeze cutremurele cu luni înainte... înseamnă că îi aștaptă Premiul Nobel și că problema este rezolvată", a zis Raed Arafat în emisiunea realizată de Mihaela Bîrzilă la Antena 3.

"De regulă, când ești cu studii și sisteme, nu faci anunțuri public despre ele. Încă o dată spun: e foarte bine că au nimerit și lumea i-a felicitat, dar trebuie să vedem dacă este un sistem pe care ne putem baza. Dacă ne spune că peste trei luni va fi cutremur, atunci așa să fie. În caz contrar, vine cineva și ne aruncă faptul că peste trei luni va fi seism. Apoi vine și altcineva și ne spune că peste o oră va fi cutremur și tot așa. Nu sunt împotriva metodelor care pot depista din timp că va avea loc un cutremur, dar acest lucru trebuie tratat cu foarte multă responsabilitate. Trebuie ca oamenii de știință să se uite la această metodologie și să o valideze. Noi nu am avut informații că urmează un cutremur. Faptul că facem exerciții și ne pregătim este foarte bine, dar cutremurele nu pot fi prezise nicăieri în lume".

Problema este alta: Peste 110.000 de oameni cred în administratorii paginii ”Seismic Center”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel