Şeful Romsilva:Volumul de lemn care se taie neautorizat din pădurile statului este între 40.000-50.000 mc/an

Volumul de lemn care se taie ilegal din pădurile de stat administrate de Romsilva se ridică la cel mult 50.000 de metri cubi pe an, ceea ce reprezintă 0,01 metri cubi pe an şi pe hectar sau un fag cu un diametru de 8 centimetri, susţine directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, Gheorghe Mihăilescu.

"Au existat în spaţiul public anumite informaţii despre tăieri ilegale. Există şi în Germania tăieri ilegale, numai că ei le numesc tăieri neautorizate. Este o nuanţă. Volumul care se taie neautorizat din pădurile administrate de Romsilva este undeva între 40.000 şi 50.000 de metri cubi pe an, asta înseamnă un volum de 0,01 metri cubi pe an şi pe hectar, înseamnă un fag sau un molid cu diametrul de 8 centimetri. Credeţi că a tăia, a recolta neautorizat, un par la hectar este un pericol? Eu vă spun că nu", a declarat, vineri, şeful Romsilva, într-o dezbatere în care a prezentat oferta pentru 2020.

Acesta susţine că societatea românească s-a schimbat "enorm de mult", pentru că nu mai sunt presiuni antropice asupra pădurilor decât în anumite zone, cele în care sunt comunităţi de romi încă neintegrate.

"Cu tot efortul făcut de societatea românească nu s-a reuşit, nu s-a găsit calea de a rezolva această problemă, deşi le oferim şi noi variante de a veni la muncă, de a fi plătiţi ca zilieri, ca sezonieri, dar comunitatea continuă să aibă probleme de integrare. Dar să ştiţi ca se poate rezolva problema cu ei. Eu am declarat toleranţă zero pentru toate acestea şi, unde se întâmplă asemenea lucruri, aveţi curajul să asumaţi responsabilitatea sesizărilor. (...) Desigur, pericol în pădure există permanent, păzirea lor este necesară, gospodărirea lor este necesară, protejarea lor este necesară, dar asta e meseria unui corp de 16.500 de silvicultori care îşi fac în cea mai mare parte datoria. Nu neg că mai sunt colegi care uneori greşesc şi, din neatenţie, comit erori, dar ştiu să le separ. Acolo unde voi constata intenţie sau alte atitudini voi lua măsuri", a avertizat Mihăilescu.

Din cele 6,5 milioane de hectare de pădure câte există în evidenţa fondului forestier naţional în România, 3,113 milioane hectare se află în proprietatea publică a statului, fiind administrate de Romsilva.

Activiştii de mediu din cadrul organizaţiilor Greenpeace România, DeClic şi Agent Green au anunţat la începutul lunii octombrie organizarea Marşului pentru Păduri, în data de 3 noiembrie, pentru a atrage atenţia asupra distrugerii pădurilor din România, dar şi pentru a cere demisia ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.

Pe lista revendicărilor solicitate de protestatari se află: monitorizarea prin satelit a pădurilor României, registrul electronic în depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului, camere de supraveghere în puncte cheie din reţeaua rutieră, la gatere şi la depozite de lemn.

De asemenea, în viziunea activiştilor de mediu, automatizarea controlului silvic poate elimina o mare parte din mecanismele corupţiei şi ar destructura reţele infracţionale care s-au infiltrat adânc în societatea românească.

Potrivit Greenpeace România, un studiu recent arată că România încă mai deţine 526.000 de hectare de păduri potenţial primare şi seculare.

La finele lunii septembrie, Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP) preciza, într-un comunicat de presă, că echipamentele noului Sistem Naţional Integrat de Urmărire a Trasabilităţii Materialelor Lemnoase - SUMAL au fost achiziţionate şi sunt în curs de instalare şi configurare, lansarea versiunii complete fiind preconizată pentru data de 30 iunie 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel