Șeful AEP, despre fraudarea votului la prezidențiale 2019

rezultate alegeri
rezultate alegeri

Președintele AEP, Constantin Mituleţu-Buică, a declarat, miercuri, după ce un român din Londra a aratat cum poate fi reutilizat autocolantul Votat, că ”nu are cum să existe nicio fereastră în vederea fraudării votului”, pentru că numărarea voturilor se desfășoară ca într-o secție din țară.

"Nu are cum să existe nici o fereastră în vederea fraudării votului, pentru că acel sticker se deslipește destul de greu. Deci nu e posibil să cadă în interiorul buletinului de vot, astfel încât cineva să-l ia să îl pună în altă parte", a declarat la Digi 24 președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică.

El a explicat că, deși mutatul autocolantului este posibilă, din moment ce un alegător a băgat buletinul de vot cu opțiunea pe unul dintre candidați plicul pleacă sigilat către țară.

"Toate buletinele de vot sunt deschise în aceeași procedură ca și în țară. Procedura de deschidere a urnei e filmată, buletinul de vot e filmat când se citește opțiunea alegătorului. Nu există în niciun caz posibilitatea fraudării acestui vot prin corespondență, deoarece procedura e într-o secție de votare care desfășoară aceleași operațiuni ca la o secție din țară", a mai spus președintele AEP.

Posibilitate fraudă

Un român stabilit în Londra a postat pe pagina sa de Facebook imagini care demonstrează că autocolantul cu mențiunea „Votat" utilizat pentru votul prin corespondență se poate dezlipi și lipi din nou, pentru un alt candidat, astfel votul putând fi fraudat.

Românul din Târgu Neamț, stabilit în Londra, a postat pe pagina sa de Facebook imagini care arată că autocolantul cu mențiunea „Votat", folosit pentru votul prin corespondență se poate dezlipi și lipi din nou, fără dificultate, deși instrucțiunile transmise votanților arată că acesta nu poate fi reutilizat.

„Ca la șah! Autocolantul nu se dezlipeste - Mult tare. Cum o dai, cum nu ! Tot cine vrea câștigă! Huuoo", scrie bărbatul pe Facebook.

Pentru a exemplifica faptul că autocolantul poate fi reutilizat, bărbatul îl lipește pe numele unui candidat, apoi îl dezlipește și îl lipește pe numele altui candidat, fără ca buletinul de vot sau autocolantul să fie afectate, conform Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel