Secret Service a intrat în alertă după anunțul lui Donald Trump

Donald Trump
Donald Trump

Preşedintele american Donald Trump a sosit sâmbătă în Coreea de Sud, după ce l-a invitat în cursul summitului G20 pe liderul nord-coreean Kim Jomg-Un să vină "să-i strângă mâna" în Zona demilitarizată (DMZ) care separă cele două state coreene, informează France Presse. Avionul prezidenţial Air Force One a aterizat la baza aeriană Osan la sud de Seul.

În timp ce asista la summitul G20 din Osaka (Japonia), Donald Trump spus că este dispus "să-l întâlnească pe Kim la frontieră/DMZ doar pentru a-i strânge mâna şi a-i spune bună ziua(?)!"

Acest anunţ surpriză intervine la patru luni după întâlnirea de la Hanoi între cei doi lideri, care s-a terminase cu un eşec, în absenţa progresului în materie denuclearizare coreeană. Negocierile sunt de atunci într-un punct mort. Dacă se confirmă, această strângere de mână între un preşedinte american şi un lider nord-coreean ar fi o premieră în acest loc încărcat de simboluri, care este probabil frontiera cea mai militarizată din lume.

Anunțul a fost făcut pe Twitter

"După întâlniri importante, în special cu preşedintele chinez Xi Jinping, voi părăsi Japonia spre Coreea de Sud", a scris preşedintele american la Osaka, unde participase la summitul G20. "În timp ce voi fi acolo, şi dacă preşedintele Kim vede acest mesaj, aş putea să-l întâlnesc la frontieră/DMZ doar pentru a-i strânge mâna şi a-i spune bună ziua (?)!", a adăugat el, căruia îi place să se laude cu apropierea sa faţă de liderul nord-coreean. El a explicat apoi că a acţionat din instinct, asigurând că nicio pregătire în acest sens nu a fost făcută. "M-am gândit în această dimineaţă la asta", a spus Trump. "Aş fi foarte încântat s-o fac, asta nu mi-ar pune nicio problemă", a mai spus el, întrebat despre un eventual pas din partea Nordului în acest loc încărcat de simboluri.

Trump a asigurat că Kim Jong-Un îi urmăreşte contul Twitter şi l-a contactat rapid în urma acestei propuneri neaşteptate.

Întâlnirea ar putea avea loc



Considerând propunerea "foarte interesantă", puterea nord-coreeană a subliniat că nu a primit invitaţie oficială, dar a lăsat să se înţeleagă că întâlnirea ar putea avea loc, notează AFP.

Desfăşurarea unui summit în DMZ ar "servi drept o nouă ocazie plină de sens pentru a aprofunda relaţiile între cei doi conducători", a declarat ministrul adjunct de externe nord-coreean Choe Son Hui, citat de agenţia oficială KCNA.

"În mare, aceasta vrea să spună că Kim va veni dacă primeşte o propunere oficială", a comentat Cheong Seong-Chang, cercetător la institutul privat Sejong din Seul.

Potrivit preşedinţiei sud-coreene, care indică că nimic nu este confirmat în acest stadiu, Trump a profitat de o scurtă întrevedere cu preşedintele Moon Jae In la G20 pentru a-l întreba dacă i-a văzut mesajul pe Twitter: "Să încercăm să o facem", i-a răspuns liderul sud-coreean, ridicând degetul mare.

În cursul ultimelor trei decenii, o scurtă oprire în locul fortificat care este DMZ a devenit aproape de neocolit pentru toţi preşedinţii americani. După vizita lui Ronald Reagan în 1983, doar George H.Bush nu a efectuat această deplasare. 

Vezi și: Donald Trump: SUA nu vor majora tarifele vamale, China va cumpăra produse agricole americane

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel