EXCLUSIV  Scumpire carburanți, petrol de șist. Trump, mișcare geostrategică: Joc de-a șoarecele și pisica

Donald Trump face un joc geostrategic ce ar putea avea ca scop creșterea prețulului petrolului în scopul obținerii unor avantaje economice pentru Statele Unite ale Americii. 

Mișcarea lui Donald Trump se leagă în principal de acordul nuclear cu Iranul. Președintele SUA a lăsat să se înțeleagă că urmează să fie făcută o schimbare importantă în cazul acordului cu țara din Orientul Mijlociu, existând încălcări grave. Totul ar putea fi un joc de-a șoarecele și pisica, pregătit de Trump pentru creșterea prețului petrolului, din care SUA au de câștigat. 

Care este miza ?

SUA au infrastructura necesară pentru exploatarea zăcămintelor de petrol de șist pentru că au reușit conservarea instrumentelor necesare folosite pentru extragerea resurselor pe sistem clasic. Chiar și în cazul extragerii gazelor, infrastructura a fost păstrată, iar acum instrumentele sunt folosite pentru noua tehnologie, cea de șist. 

În acest mod, Statele Unite ale Americii reușesc să fie un jucător important pe piața internațională de petrol și gaze naturale cu noi propuneri de export în Europa. 

Tehnologia de extragere a petrolului de șist este una destul de scumpă, iar pentru rentabilitate, prețul barilului de petrol trebuie să fie la un nivel cât mai ridicat. Anunțul lui Donald Trump cu privire la posibila rupere a acordului nuclear cu Iranul a dus deja la o creștere pe bursă a petrolului, iar SUA au mărit producția. O lege îl obligă pe președintele american să notifice Congresului, la fiecare 90 de zile, dacă Iranul își respectă angajamentele și dacă ridicarea sancțiunilor este în interesul național al Statelor Unite. Până în prezent, el a "certificat" acordul, dar a lăsat să se înțeleagă că următoarea scadență, de la 15 octombrie, va fi crucială, anunând așadar o schimbare importantă. Congresul își poate da acordul sau nu, însă până atunci economia are de câștigat.

[citeste si]

Scoaterea Iranului de pe piață ar putea aduce mari beneficii statelor exportatoare de petrol și gaze naturale. Printre țările avantajate de această situație ar putea fi marii jucători pe piața resurselor energetice, precum Israel sau Arabia Saudită. 

Chiar astăzi, membrii OPEC au cerut Statelor Unite ale Americii să reducă producția de petrol de șist pentru că totul poate duce din nou la o ieftinire a barilului. 

Reamitim că potrivit mai multor responsabili americani, Donald Trump se pregătește să denunțe nerespectarea de către Iran a acordului nuclear. Totul ar putea duce la o explozie a prețului la petrol pe piețele internaționale, care se va resimți inclusiv în România. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel