Scufundarea Titanicului, prevestită. Povestea tulburătoare a unui marinar

Darius Muresan / 04 ian 2018 / 12:18
titanic
titanic

Scufundarea Titanicului de pe 15 aprilie 1912 a fost una dintre cele mai mari tragedii din perioadele de pace ale omenirii. 

În timpul călătoriei din Southampton către New York, nava s-a ciocnit de un aisberg din nordul Atlanticului. Sfârşitul tragic a dus la scufundarea Titanicului la 129 de metri adâncime.

Dintre cei 2.224 de pasageri doar 710 au supravieţuit dezastrului şi au fost transportaţi la New York. Înainte de plecarea către Southampton, Titanicul era considerat o navă de nescufundat. Potrivit Descopera.ro, deşi nava era dotată cu cele mai noi tehnologii de siguranţă din acea perioadă nu a putut fi evitat accidentul.

Prevestirea scufundării îl are în centru pe marinarul britanic Thomas care se îmbarcă pe o nouă navă în timpul primei călători către SUA. După plecare, marinarul realizează că numărul redus de bărci de salvare nu va fi de ajuns pentru salvarea tuturor pasagerilor şi a membrilor echipajului. Însă nimeni nu i-a luat remarca în serios. După câteva zile, nava se loveşte de un alt vas care nu a putut fi observat din cauza ceţii. În timpul haosului provocat de coliziune, oamenii au început să realizeze că sunt într-adevăr prea puţine bărci. Dintre cele 916 persoane de la bord doar 200 au încăput în bărcile de salvare, în timp ce peste 700 au murit în timpul dezastrului. Thomas a reuşit să se salveze sărind în apă şi urcându-se într-o barcă de salvare.

Povestea include şi replica autorului care afirmă că ''este exact ce se va întâmpla dacă o navă de pasageri va începe navigarea cu prea puţine bărci de salvare''. Unul dintre cele mai stranii aspecte este acela că William Thomas Stead a murit în cadrul dezastrului Titanicului în timp ce se îndrepta către o conferinţă de la New York, scrie sursa citată.

[citeste si]