EXCLUSIV  Scenariu exploziv după demisiile din PSD. Bulai: Din păcate, Victor Ponta...

Plecări PSD
Plecări PSD

După plecarea Corinei Crețu din PSD și alăturarea la Pro România, fostul prim-ministru Mihai Tudose și-a anunțat plecarea din partid pentru a-și continua cariera politică în formațiunea lui Victor Ponta. Sociologul și analistul politic Alfred Bulai a explicat pentru DCNews care sunt efectele plecărilor din PSD pentru social-democrați, dar și ce reprezintă pentru Victor Ponta venirea în Pro România a celor două personalități. 

Plecările din PSD nu au un efect extraordinar. Ele au mai degrabă efecte în partidele care primesc astfel de politicieni. De exemplu, Corina Crețu este un personaj politic important, cu un CV foarte util pentru un partid ca și comisar european, dar nu e atât de cunoscută să fie o pierdere fundamentală. Domnul Tudose este într-o altă poziție, președinte PSD Brăila, iar la Brăila PSD ar putea avea pierderi locale, dar nu este un personaj carismatic, care să fi însemnat pentru mișcarea din PSD, nu văd neapărat o pierdere masivă. Sigur că această tendință, persoane de care am auzit, chiar dacă nu sunt de aceeași notorietate, cu un nivel mare de încredere pentru populație, efectele există, dar ele sunt mici deocamdată.

'PSD nu mai are personalități importante, puține personaje carismatice'

PSD nu este un partid de personalități, e un partid care contează ca partid, nu mai are personalități importante în afară de Liviu Dragnea, pe care îl cunoaște toată lumea, dar ceilalți membri sunt niște personaje puțin importante în spațiul public ca notorietate, nivel mare de încredere. Excepții sunt Lia Olguța Vasilescu, Gabriela Firea, personalități care pentru publicul PSD au o importanță foarte mare. Firea nu poate pleca din partid că își continuă mandatul, probabil va merge pe cont propriu la următoarele alegeri. Olguța Vasilescu este în tabăra lui Dragnea deocamdată având în vedere că PSD i-a propus această mutare nu foarte inteligentă, de a stat în afară două-trei luni, probabil se va rezolva.

PSD are puține personaje carismatice. Nu văd plecarea acestor oameni ca o chestiune majoră, pe principiul în măsura în care se adună astfel de plecări, lacul se formează prin picături de ploaie care ar putea fi nu atât de importante. Nu sunt niște șocuri foarte mari. Ca să fim sinceri, erau anticipabile, Corina Crețu era în ceartă cu Guvernul, iar Tudose a făcut spectacol la plecarea din Guvern, a declarat Alfred Bulai pentru DCNews.

De asemenea, analistul politic mărturisește că se așteaptă și la alte personalități să plece din PSD: Mă aștept și la alții care vor pleca, în general cei care sunt în litigiu cu conducerea actuală a PSD, ei pleacă în perspectiva alegerilor care nu contează foarte mult, nu sunt cei direct implicați pentru fotolii. Nici alegerile prezidențiale nu sunt mize principale pentru că politicienii nu speră că ar câștiga ceva, alegerile din 2020 sunt cele care vor conta mai mult. Mulți de la PSD știu că nu vor mai fi pe liste, dar nu știu dacă își propun să agite apele.

'Ponta este într-o situație de șah'

Cât despre plecarea social-democraților la Pro România, Bulai este de părere că totul se poate schimba dacă Liviu Dragnea ar pleca din partid, aceștia alegând să se reîntoarcă în PSD.

Mulți se gândesc dacă să meargă pe mâna lui Ponta. Din păcate Ponta este într-o situație de șah pentru că mulți speră să plece domnul Dragnea, iar ei să fie din nou în poziții de a fi posibili candidați pe listele PSD-ului. În momentul de față, mulți lideri din toată țara au o problemă prea mare cu conducerea ca să fie pe listele PSD pentru alegeri, a concluzionat analistul politic Alfred Bulai, contact telefonic de DCNews.

Vezi și: Mihai Tudose, DEMISIE din PSD: Nu se mai poate!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel