Scenarii Brexit. Acord? Amânare? Sau Alegeri anticipate?

Brexit
Brexit

Subiectul Brexitului este unul din ce în ce mai complex, motiv pentru care există tot mai multe scenarii principale.

Cu trei săptămâni înainte de Brexit, speranţele în ajungerea la un acord au sporit după o întâlnire desfăşurată joi între premierul britanic Boris Johnson şi omologul său irlandez Leo Varadkar. Timpul presează, dar calea către un acord rămâne presărată cu obstacole, existând mai multe scenarii principale, comentează vineri AFP, citează Agerpres. 

Un Brexit fără acord

Londra şi Bruxellesul ar ajunge in extremis la o înţelegere asupra manierei de a evita o frontieră între Republica Irlanda - stat membru al Uniunii Europene - şi provincia Irlanda de Nord. După o întâlnire în care Boris Johnson şi Leo Varadkar au întrevăzut calea către un compromis, discuţiile dintre Londra şi Bruxelles au continuat vineri, înaintea unui summit crucial al UE pe 17 şi 18 octombrie.

După o reuniune constructivă cu ministrul britanic pentru Brexit Stephen Barclay, negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, a lansat un apel la răbdare.

Calendarul este extrem de strâns şi orice acord va trebui să fie aprobat de parlamentul britanic, care deja a respins de trei ori acordul negociat de fostul premier Theresa May.

O nouă amânare

Prevăzut iniţial pentru 29 martie 2019, Brexitul a fost deja amânat de două ori, ca urmare a faptului că legislativul de la Londra nu a fost de acord cu forma pe care trebuie să o ia ieşirea ţării din blocul comunitar.

Dacă Boris Johnson nu a încetat să trâmbiţeze că Regatul Unit va părăsi UE la 31 octombrie orice ar fi, o lege adoptată în urmă cu o lună îl obligă să solicite o amânare de trei luni a Brexitului în absenţa unui compromis. Boris Johnson a repetat constant că nu va cere amânarea, dar lucrurile continuă să fie neclare asupra manierei pe care contează să acţioneze în continuare.

O asemenea amânare presupune aprobarea unanimă a celorlalte 27 de state membre ale UE, care pot de asemenea cere ca amânarea să fie mai scurtă sau mai lungă (de trei luni).

Brexit fără acord

Acest scenariu presupune că discuţiile dintre Londra şi Bruxelles eşuează, iar UE27 refuză o nouă amânare a Brexitului.

Scenariul îngrijorează mai ales mediile economice, care se tem de o degringoladă a lirei sterline, chiar de o recesiune, cu reintroducerea tarifelor vamale şi spectrul penuriei de produse alimentare, combustibili şi medicamente.

Guvernul condus de Boris Johnson se pregăteşte intens pentru acest scenariu.

Alegeri anticipate

Criza politică este atât de profundă în Regatul Unit încât alegerile parlamentare anticipate par inevitabile în următoarele câteva săptămâni sau luni. Toate partidele politice se pregătesc intens pentru această posibilitate.

Opoziţia laburistă doreşte să aştepte însă ca o amânare a Brexitului să fie aprobată, înainte ca alegătorii să fie chemaţi la vot. Pentru premierul Boris Johnson, acest scrutin este vital întrucât el nu mai deţine o majoritate în parlament.

Niciun Brexit

Acest scenariu presupune că Partidul Laburist, condus de Jeremy Corbyn, câştigă alegerile generale anticipate şi, cu sprijinul liberal-democraţilor şi al susţinătorilor independenţei Scoţiei, organizează un al doilea referendum. Între un Brexit cu un nou acord negociat de un guvern laburist cu UE şi rămânerea în blocul comunitar, alegătorii britanici aleg a doua variantă şi Regatul Unit rămâne în interiorul UE, conform acestui scenariu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel