Scandal uriaș în tenis: 16 jucători, suspectaţi că au trucat meciuri. Djokovic confirmă

Scandal în lumea tenisului mondial. Șaisprezece tenismeni din top 50, dintre care opt participă în prezent la Australian Open, sunt acuzați că au trucat meciuri în beneficiul unor rețele de pariuri ilegale, în cursul ultimilor 10 ani, anunță BBC și site-ul BuzzFeed. Liderul calsamentului mondial, Novak Djokovici, confirmă că aceste acuzaţii sunt adevărate.

 
 

Cele două organe mass-media britanice, care nu citează niciun nume de jucător, afirmă că au avut acces la dovezi de corupție pe scară largă, aflate în arhive secrete. Aceste documente sunt legate în special de o anchetă coordonată de ATP, instanța conducătoare a circuitului profesionist masculin, în 2007, și care arată că grupuri de pariori din Italia și Rusia au mizat sute de mii de dolari pe meciuri trucate, între care și trei in turneul de Mare Șlem de la Wimbledon.

Suspiciunile au apărut prima dată după un meci între Nikolai Davidenko şi Martin Vassalo Arguello.

Potrivit anchetei, care nu dezvăluie niciun nume, 16 tenismeni sunt implicaţi în scandal. Opt dintre ei participă în prezent la Australian Open.

Novak Djokovici, dezvăluiri

De altfel, Novak Djokovici, numărul unu mondial, confirmă aceste informaţii. Tenismanul sârb a dezvăluit că a fost abordat, printr-un intermediar, în vederea trucării unui meci, cu ocazia unui turneu desfășurat în Rusia, la Sankt Petersburg, în 2007, la începutul carierei sale în circuitul profesionist.

"Nu am fost abordat direct, ci prin intermediul unei persoane care făcea parte din echipa mea, la vremea respectivă. Evident, am refuzat imediat oferta", a declarat Djokovic, luni, după debutul victorios la Openul Australiei, citează Agerpres.

Sârbul a precizat că i s-au oferit 200.000 de dolari pentru a pierde partida pe care urma să o dispute în primul tur la Sankt Petersburg, competiție la care până la urmă nu a mai participat.

"Este o problemă mai veche, pe care cei responsabili trebuie să o lămurească. În ultimii șase-șapte ani nu am auzit nimic asemănător. Nu există dovezi referitoare la jucătorii în activitate și, cât timp lucrurile vor rămâne așa, este vorba doar de speculații. Nu cred că acest lucru aruncă o umbră asupra sportului nostru", a adăugat liderul clasamentului ATP.

Sârbul s-a declarat convins că acesta nu mai reprezintă o problemă pentru elita tenisului profesionist, însă a adăugat că nu poate vorbi și despre partea inferioară a clasamentului.

Ce spune președintele ATP

Preşedintele ATP a respins informaţiile publicate de BBC şi BuzzFeed News şi, mai mult, nici nu a încerca să ia vreo măsură împotriva jucătorilor suspectaţi.

La Melbourne, președintele ATP, Chris Kermode, a dezmințit orice tentativă de acoperire a problemei. "Autoritățile tenisului resping orice afirmație conform căreia probe de trucare a meciurilor ar fi fost ascunse sau nu au făcut obiectul unei anchete aprofundate", a spus Kermode.

"Abordarea noastră o reprezintă toleranța zero față de orice formă de corupție. Nu suntem indulgenți, suntem vigilenți", a adăugat conducătorul ATP.

În ceea ce privește ancheta din 2007, acesta a afirmat că investigația asupra meciului dubios dintre rusul Nikolai Davîdenko și argentinianul Martin Vassallo Arguello nu a adus indicii suficiente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel