Scandal tip Snowden fără precedent în Germania. Ministrul Justiției demite procurorul-șef, după acuzații grave

Ministrul german de Justiție, Heiko Maas, a cerut demiterea procurorului-șef, Harald Range, care l-a acuzat că intervine în dosarul în care sunt anchetați doi jurnaliști pentru înaltă trădare.

Procurorii investighează dacă jurnaliștii de la Netzpolitik.org au publicat secrete de stat, potrivit BBC. Jurnaliștii ar fi publicat informații din documente clasificate cu privire la planurile Serviciul de Securitate Internă de a intensifica supravegherea comunicaţiilor online ale cetăţenilor.

Cazul a stârnit proteste de stradă cu privire la libertatea presei. Ministrul Justiției a pus la îndoială decizia procurorului Harald Range de a deschide ancheta mult-criticată. Acuzațiile sunt privite, la scară largă, ca o rușine pentru guvern. Înalți funcționari au subliniat, în ultimele zile, că Germania se angajează să protejeze libertatea presei. Procurorul Range a acuzat Guvernul să intervine în anchetă. El a declarat, potrivit Belfast Telegraph, că i-a fost ordonat să retragă un expert independent din caz, care a stabilit că informațiile scurse din documente în presă sunt "secrete de stat". Ministrul Justiției reacționează și spune că sunt false acuzațiile procurorului-șef conform cărora el ar fi ordonat să retragă opinia expertului.

Ministrul Justiției a ieșit într-o conferință de presă în care a declarat că, în urma consultărilor cu biroul cancelarului german Angela Merkel, a luat decizia de a-l demite pe procurorul Harald Range.

Procurorul-șef, în vârstă de 67 de ani, va fi pensionat anticipat. Mai mult, Maas a declarat că a desemnat deja cine-i va lua locul lui Range, procurorul din Munich, Peter Frank, potrivit Deutsche Welle.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel