EXCLUSIV  Scandal Isărescu - Teodorovici. Ilie Șerbănescu: Băncile fac ceva despre care nu vorbește nimeni

portofel
portofel

Analistul economic Ilie Șerbănescu a explicat, pentru DC News, care este motivul pentru care dobânzile băncilor din România sunt de cinci ori mai mari decât în alte țări.

Șerbănescu spune că taxa pe lăcomie este o măsură cu caracter unic după 1989. "ROBOR-ului nu i se poate imputa nici măcar 20% problema pentru care a fost aplicată acea taxă impusă de guvern. Taxa este complet justificată și este singura măsură economică pro- România adoptată în ultimii 30 de ani. Aceleași bănci, care sunt și aici și în țările lor de origine, obțin profituri minime acolo și unele de câteva ori mai mari în România. Mai mult, aici au de-a face cu niște clienți mult mai săraci, ceea ce scoate în evidență ilogica acestui lucru", a declarat Șerbănescu pentru DC News.

Despre ce nu vorbește nimeni 


Analistul ne-a explicat și de ce dobânda este atât de mare în România, comparativ cu statele occidentale. "Aceste bănci practică o marjă de dobânzi care nu există în țările de unde provin. Acolo este de 2%, iar aici este de 7-8%. Foarte important este să înțelegem de unde vine această diferență. Băncile adaugă la dobândă un procent care reprezintă penalitățile pentru riscul de țară despre care nu vorbește nimeni. La noi, cel puțin 4 puncte procentuale din dobandă îl reprezintă riscul de țară. Eu nu am nimic cu acest lucru dacă mi-ai da un credit din Bulgaria, Franța sau SUA, îmi aplici un risc de țară. Dar când tu, ca bancă, ești înscrisă juridic în România și aplici un risc de țară unei firme din România, acest lucru nu este admisibil", a explicat Șerbănescu.

Atac la Isărescu


Economistul spune că singura instituție care poate interveni în modul în care activează băncile pe piață este BNR. ”Situația se poate reglementa numai de către BNR, dar această instituție are un guvernator etern și pentru că nu reglementeză această problemă. Guvernatorul Isărescu este pe funcție pentru că ține cu interesul băncilor și că nu rezolvă această situație ilogică. Nu se poate aplica un risc de țară dinăuntrul țării. Problema este la Mugur Isărescu, dar el este un guvernator etern pentru că nu ține cu România", a conchis analistul economic. 

VEZI ȘI:

ROBOR, scădere. Anunţul aşteptat de românii cu credite

Isărescu, lui Teodorovici: O AIUREALĂ! Nu poți să vii cu o bombă ca asta, să explice acum



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel