Sărbătoare 21 noiembrie 2019. Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Altar Catedrala Ortodoxă Cluj - arhiva DC News -
imagine cu caracter ilustrativ
Altar Catedrala Ortodoxă Cluj - arhiva DC News - imagine cu caracter ilustrativ

Pe data de 21 noiembrie este prăznuită Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, cunoscută în popor sub denumirea de Vivodenia sau Ovedenia.

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului semnifică aducerea Fecioarei Maria la Templu de către părinţii ei, Sfinţii Ioachim şi Ana, potrivit crestinortodox.ro. Aceștia sunt cunoscuți pentru credința arzătoare în Dumnezeu și pentru faptul că erau lipsiți de copii. Deoarece viață lor nu era completă fără copii, se roagă la Dumnezeu să primească și ei bucuria de a fi părinți. Ioachim și Ana au promis că în cazul în care vor avea un copil, acesta va fi dus la templu unde va fi închinat Domnului. Arhanghelul Gavril li se arată și le vestește că vor avea o fată care va purta numele de Maria.

Arhiereul Zaharia a închinat-o pe Maica Domnului în Sfânta Sfintelor, locul cel mai sfânt din Templu, unde numai arhiereul intră o singură dată pe an. Fecioara Maria a stat în Templu, timp de 12 ani. Cele mai multe informații legate de aceasta sărbătoare importantă pentru creștini se găsesc în “Protoevanghelia” și în “Evanghelia după Iacov”.

În tradiţia populară, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este cunoscută şi sub denumirea de Sărbătoarea Luminii. Deşi nu era instituită oficial, sărbătoarea a existat înainte de sec. al VI-lea. Există astfel o menţiune a ei din sec. al IV-lea, făcută de Sf. Grigorie de Nyssa. Data de 21 noiembrie reprezintă dată sfinţirii unei biserici cu acest hram în 543 (biserica ridicată de Iustinian cel Mare lângă zidul ruinat al Templului). Biserica a rânduit ca pe 21 noiembrie să fie dezlegare la pește.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel