Sărbătoare, 1 august. Cruce neagră în Calendarul Creștin Ortodox

La data 1 august, românii prăznuiesc Scoaterea Sfintei Cruci, dar și pe Sf. 7 fraţi Mucenici Macabei - Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului.

Sărbătoarea Scoaterii Sfintei Cruci coincide cu Postul Adormirii Maicii Domnului şi începe de regula 1 august.

Scoaterea Sfintei Cruci se sărbătorește la 1 august. În această zi, era obiceiul la Constantinopol de a scoate Lemnul Sfântdin palatul imperial în procesiune până la Catedrala Sfânta Sofia.

Mai mulți preoți și diaconi o tămâiau, iar mulțimea se oprea pe parcurs la o fântână cu un baptisteriu, unde se făcea binecuvântarea apei. Apoi, Sfânta Cruce era pusă pe masa altarului Sfintei Sofia.

De pe data de 1 şi până pe 15 august se săvârşeau o serie de procesiuni, menite să-i ferească pe credincioşi de boli şi de suferinţe. Acest moment liturgic era săvârşit în amintirea arătării pe cer a Sfintei Cruci şi a Sfântului Împărat Constantin cel Mare.â

Tot în această zi se face pomenirea celor 7 fraţi Mucenici Macabei. Au trăit pe vremea lui Antioh al IV-lea (175-164 i.Hr) și, pentru că au refuzat să se închine la icoane la ordinul împăratului, iubindu-l pe Dumnezeu, au fost aruncaţi în foc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel