Sanitas. Greva GENERALĂ. Apel către politicieni: Stopaţi 'degringolada' din sistemul de sănătate

Federaţia Sanitas face apel către toţi politicienii din România să vină cu soluţii pentru a stopa 'degringolada' din sistemul de sănătate şi solicită membrilor săi, într-o postare pe Facebook, să nu lase politicul să afecteze desfăşurarea programului de proteste.

'Principala sursă a inechităţilor în sănătate şi asistenţă socială este Legea salarizării, iar vinovaţi sunt cei care au construit-o şi au votat-o, cu toate limitările şi omisiunile ei. De aceea, facem apel la toţi politicienii - fie aflaţi la putere, fie în opoziţie: Veniţi cu soluţii pentru a stopa degringolada din sistem; nu cu acuze, nu cu manipulări! Nu transformaţi sistemul de sănătate şi asistenţă socială în câmp de confruntare a orgoliilor politice', spun reprezentanţii Sanitas.

De asemenea, liderii federaţiei susţin că 'politicul' nu este dispus să accepte mitingul şi greva anunţate de Sanitas şi le cere membrilor săi să nu-l lase să afecteze programul de proteste.

'Federaţia Sanitas şi-a hotărât programul de proteste din perioada următoare, ca răspuns la neputinţa / lipsa de voinţă a factorilor politici de a găsi soluţii reale şi echitabile la discriminările salariale pe care tot ei le-au provocat în sistemul de sănătate şi asistenţă socială! Evident că politicul nu este dispus să accepte desfăşurarea mitingului şi a grevei Sanitas, astfel că va încerca să folosească orice mijloc pentru a transfera vinovăţia asupra sindicatelor şi pentru minimaliza reacţiile voastre. Vă solicităm insistent să nu-i lăsaţi să afecteze desfăşurarea programului de proteste! Nu acceptaţi nici informaţiile false, nici acuzele, nici dezbinarea, nici infiltrarea propagandiştilor politici! Vă rugăm să fiţi sceptici în ceea ce priveşte tot eşichierul politic: puterea doreşte să ne împiedice să ieşim în stradă, opoziţia ar dori să confişte acţiunile noastre şi să le folosească în propria luptă cu cei aflaţi la guvernare! Nu-i lăsaţi să vă învrăjbească şi să arunce cu noroi în tot ce înseamnă angajaţii din sănătate şi asistenţă socială!', se spune în postarea de pe Facebook.

Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a decis calendarul de proteste

Acesta prevede organizarea unui miting în Bucureşti pe 26 aprilie, o grevă de avertisment pe 7 mai, între orele 9:00-11:00, şi Grevă generală în sistemul de sănătate şi asistenţă socială pe 11 mai. Vineri ar trebui să fie definitivate şi centralizate listele de semnături pentru declanşarea grevei generale.

'Toţi reprezentanţii organizaţiilor judeţene au arătat care sunt deficienţele aplicării legii salarizării în unităţile sanitare şi de asistenţă socială din teritoriu. Conform datelor salariale colectate până acum de la membrii de sindicat, există două categorii de angajaţi (medici şi asistenţi medicali) al căror salariu a crescut, în proporţii diferite, însă există cel puţin şapte categorii profesionale care pierd din venitul salarial lunar sume care ajung până la 1.300 lei. Discriminările generate de noul sistem de salarizare, precum şi promisiunile guvernanţilor de a acoperi pierderile salariale - promisiuni făcute şi neonorate, au condus la decizia de a radicaliza formele de protest ale Sanitas', se menţionează într-un comunicat al federaţiei.

[citeste si]

Principalele revendicări ale Federaţiei Sanitas sunt: modificarea legii salarizării, în sensul eliminării plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, care limitează acordarea sporurilor din noul Regulament; creşteri salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială; negocierea şi semnarea Contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate. Miercuri, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a scris pe pagina sa de Facebook, că regulamentul de sporuri în sistemul de sănătate trebuie revizuit şi că Legea salarizării nu se modifică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel