Sandra, un urangutan deprimat din Argentina, va trăi într-o rezervaţie din Florida

Sandra, o femelă de urangutan pe care justiţia argentiniană o consideră 'o fiinţă o sensibilă' care are drepturi, va sosi vineri în Statele Unite pentru a se scăpa de depresia de care a suferit în Buenos Aires, au anunţat surse judiciare, citate de AFP.

Sandra a fost îmbarcată la bordul unui avion de linie ce asigură legătura între Buenos Aires şi oraşul Dallas din statul american Texas, în interiorul unei cuşti metalice ventilate, instalată în cala aparatului de zbor. Mai mulţi medici veterinari o însoţesc pentru a o îngriji pe durata zborului. După o viaţă trăită în captivitate, destinaţia Sandrei este o rezervaţie de 40 de hectare din Wauchula, în statul Florida, unde trăiesc urangutani aduşi din diverse ţări ale lumii şi care provin de la companii de circ şi grădini zoologice.

Născută în 1986 în Grădina Zoologică din Rostock, Germania, Sandra a fost transferată în 1994 la Grădina Zoologică din Buenos Aires. În 2015, cazul ei a stârnit un interes uriaş pe plan internaţional atunci când un tribunal argentinian, sesizat în legătură cu starea ei deficitară de sănătate, a decis că ea reprezintă 'o fiinţă sensibilă' şi 'un subiect non-uman care are dreptul la libertate'. Tribunalul a considerat că Sandra poate să beneficieze de 'habeas corpus' - un recurs în instanţă ce vizează protejarea libertăţii individuale -, un statut solicitat pentru ea de o asociaţie care militează pentru protecţia animalelor. Grădina Zoologică din Buenos Aires a fost desfiinţată de autorităţile argentiniene şi transformată într-un parc ecologic în care trăiesc puţine specii de animale.

Conducerea facultăţii de medicină veterinară din cadrul Universităţii Buenos Aires a declarat atunci că reducerea spaţiului senzorial al Sandrei în urma acelei transformări a condiţiilor ei de viaţă îi punea în pericol existenţa şi a solicitat ca ea să fie transportată într-un loc mai vast. Tribunalul i-a dat dreptate şi a decis că îngrijirile medicale şi bunăstarea ar trebui să fie garantate în cazul urangutanului Sandra.

SUrsa: AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel