Sancțiuni pentru agresarea profesorilor. S-a luat o decizie, însă nu au lipsit tensiunile în Senat

Comisia juridică a Senatului a adoptat proiectul ce prevede sancțiuni pentru agresarea profesorilor.

Comisiile juridică și de învățământ ale Senatului au adoptat, marți, propunerea legislativă a senatorului PSD Șerban Nicolae privind învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control cu exerciţiul autorităţii publice pe timpul şi în legatură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.

A fost modificat un singur amendament, în cadrul dezbaterilor, amendamentul senatorului PSD Liviu Pop ce presupunea că „Amenințarea săvârșită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală, loviturile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârșite împotriva unei persoane care ocupă funcție didactică, de conducere sau de îndrumare și control, aflată în exercitarea aestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentreu acea infracțiune", notează Mediafax.

Acest amendament mai prevedea că și „săvârșirea unei infracțiuni împotriva unei persoane care ocupă funcție didactică, de conducere sau de îndrumare și control ori asuprabunurilor acesteia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune

Cu aceeași pedeapsă se sancționează faptele precizate mai sus, dacă privesc un membru de familie al persoanei care ocupă o funcție didactică de conducere sau de îndrumare și control. Amendamentul a fost eliminat, revenindu-se la forma inițială, înaintea întocmirii raportului, pedeapsa majorându-se. Astfel, sintagmei „se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea sancțiune" ș se adaugă „ale cărei limite speciale se majorează cu o treime".

Senatorul PNL Vlad Alexandrescu a afirmat că această pedeapsă este prea mare pentru elevi și că se dorește „pușcăria" pentru aceștia.

„Ați retras amendamentul, dar asta înseamnă că reveniți la forma propunerii legii în care se spune că limitele pedepsei se majorează cu o treime. Deci practic, reveniți la ideea că profesorul fiind investit cu autoritate publică, se bucură de aceeași protecție ca polițistul, ca jan darmul, deci introduceți această amenințare în clasă că oricine va face orice în cursul procedurii căreia se va introduce această prezumție de veridicitate, va avea o pedeapsă majorată cu 30%. Eu nu cred că elevul trebuie amenințat cu pușcăria. E amenințat cu pușcăria majorată, prin această Lege. Vreți să băgați elevii legii în pușcărie", a afirmat Vlad Alexandrescu.

În replică, senatoarea PSD Lavinia Craioveanu a spus că orice agresor trebuie să plătească, așa cum spune Legea, notează sursa citată.

„Domnule senator, orice agresor care îndrăznește să perturbe ora de curs, să agreseze în orice fel, în ora de curs e doar dascălul și elevii...datoria noastră este să protejăm deopotrivă profesorii și elevii, nu înercați să el spuneți elevilor lucrul acesta. Profesorul trebuie să aibă confortul la catedră încât să dea tot ceea ce e mai bun. Dacă oricine, părinte, prieten, îndrăznește să intre în sala de clasă și agreseze pe cel de la catederă, da, trebuie să fie mărită pedeapsa, așa cum spune Legea", a spus senatorul PSD Lavinia Craioveanu.

Proiectul va fi trimis în plenul Senatului, for decizional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel