Sancțiuni farse la 112. Ciuhodaru: Această lege va salva vieți

Tudor Ciuhodaru
Tudor Ciuhodaru

Tudor Ciuhodaru, europarlamentar PSD, a spus că farsele la 112 vor fi aspru pedepsite.

”Această lege va salva vieți. Farsele la 112 vor fi aspru pedespite. Legea Ciuhodaru a fost adoptată de Senat. Amenzile vor fi de patru ori mai mari iar cei care trimit salvarea, pompierii sau poliția la evenimente inexistente vor plăti costurile intervenției.

Vreau toleranță zero pentru cei ce apelează abuziv numărul care ne poate salva viața-112. Până nu se întâmplă alte drame. Vreau și pedepsirea drastică a celor ce nu-și fac treaba la 112.

Prind adoptarea acestui act normativ numărul de apeluri false va scădea iar fiecare solicitant va beneficia gratuit de o mai bună asistență de urgență.

Motivațiile acestui demers legislativ sunt clare:


1. Numărul unic pentru apelurile de urgență este destinat direct salvării de vieți-întrucât aproape 2/3 sunt transferate către Salvare iar restul către soluționarea altor situații de urgență- 23,54% Poliție. SMURD-Pompieri 10,73% sau Jandarmerie (0,91%).

2. Pedepsele blânde de până acum au dus la o situație alarmantă: 70 % din apelurile la 112 sunt abuziva sau sunt alerte false.

3. În fiecare zi sunt înregistrate: 34000 de apeluri abuzive ( cu injurii și întrebări stupide sau pur şi simplu ţin linia ocupată) iar altele trimit echipajele de urgenţă la evenimente inexistente.

4. Acest tip de apelare abuzivă sau falsă afectează calitatea accesului la 112 pentru că:


a) întârzie accesul la serviciul 112 al unor apelanţi care au cu adevărat o urgenţă în acel moment;
b) încarcă inutil activitatea operatorilor şi a dispecerilor;
c) trimite echipajele la locul unor evenimente inexistente care nu justificau o intervenţie de urgenţă;
d) lasând astfel fără asistență de urgență pe cei aflați în dificultateș
e) nu în ultimul rând generează costuri de operare și intervenție nejustificate.


Concret literele a) și b) de la alineatul 1 din art.32 se modifică și vor avea următorul cuprins:


a) apelarea abuzivă a numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113, cu amendă de la 1000 la 2000 lei sau cu prestarea de la 100 pâna la 200 de ore de activități în folosul comunității;


Recidiva în interval de 1 an de la sanționare se pedepsește cu amendă de la 2000 la 4000 lei sau prestarea de la 200 pâna la 400 de ore de activități în folosul comunității.


b) alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, cu amendă 2000 lei la 4000 lei sau cu prestarea de la 200 pâna la 400 de ore de activități în folosul comunității;


Recidiva în interval de 1 an de la sanționare se pedepsește cu amendă de la 4000 la 8000 lei sau echivalentul a 25% până la 100% din costurile generate de alertarea falsă a agențiilor specializate sau prestarea de la 400 pâna la 800 de ore de activități în folosul comunității”, a transmis Tudor Ciuhodaru, europarlamentar PSD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel