EXCLUSIV  Salarii înainte de Paște. RISCUL asumat de Borza. Declarații fără ocolișuri - VIDEO

Remus Borza
Remus Borza

Unul dintre subiectele săptămânii în curs s-a referit la plata salariilor și pensiilor înainte de Paște. Deputatul Remus Borza a comentat acest subiect în cadrul unei noi ediții "Borza Analytica".

Ministerul de Finanţe, condus de Eugen Teodorovici, a publicat un Ordin în Monitorul Oficial în care sunt enumerate instituţiile publice ce vor primi bani de salarii înainte de Paşte. Eugen Teodorovici a declarat că "mulţi nu şi-au manifestat interesul" pentru plata salariilor înaintea sărbătorilor, precizând că lista publicată deja nu mai poate fi modificată. Totodată, ministrul Finanţelor a declarat, miercuri, că prim-ministrul Viorica Dăncilă s-a referit clar că vor primi salariile înaintea sărbătorilor pascale, pe 5 aprilie, doar bugetarii ai căror instituţii au solicitat acest lucru, iar restul, în ziua de salariu.

"Nu e nici moral, nu e nici legal"

"Dacă ne așteptăm la abordări populiste doar de la coaliția de guvernare, ne înșelăm", spune deputatul Remus Borza. "În egală măsură, a excelat și opoziția, în acest discurs. Trebuie să ieșim din această mentalitate falimentară. Nu poți să dai la toți după nevoi, ci după posibilități. E o întrecere socialistă între PSD și PNL în a arunca cu pomeni în popor. Ar trebui depășită această abordare păguboasă, ar trebui promovată meritocrația și în sectorul bugetar, nu doar cultivată mediocritatea, ar trebui să existe o corelație între venitul salarial și munca prestată", a declarat, joi, deputatul independent.

Cu privire la salariile plătite înainte de Paște, Remus Borza a precizat: "Conform Legii Finanțelor Publice, pentru personalul din sectorul bugetar, salariile se plătesc între 5 și 15 ale lunii curente pentru luna trecută. Înțeleg să te scandalizezi, să te legi cu lanțuri de poarta Ministerului Sănătății, a Ministerului Educației sau a Ministerului de Interne pe 16, 17, pentru că s-a întârziat cu o zi sau două plata salariilor. Dar nu faci atâta tărăboi pentru că nu s-au plătit în avans", a spus deputatul. "Nu e nici moral, nu e nici legal", a adăugat acesta.

"Mai mulți pensionari decât salariați"

"Aceeași situație o avem și cu plata pensiilor. Trebuie să înțelegem că în România avem mai mulți pensionari decât salariați. 5,2 milioane de pensionari la 4,9 milioane de salariați. Și nu e de bine! În fiecare an, Fondul Național de Pensii înregistra un deficit de 4-5 miliarde de euro. Conform Legii, pensiile se plătesc între 14 și 27 ale lunii. Suntem cumva pe 14 aprilie? Nu", a subliniat Remus Borza.

"Nu țin cu orice preț să mai iau încă un mandat de parlamentar"

"Din păcate, mulți români ar vrea ca statul să le plătească salariile în avans pentru tot anul, undeva pe 3-4 ianuarie, când se trezesc din mahmureala sărbătorilor, și să treacă pe la muncă doar două-trei zile pe an, cât să mai socializeze cu colegii. Nu se poate. La muncă, nu la întins mâna.

Printr-un atare discurs, risc să nu mă mai aleagă nici dracu pentru un nou mandat de parlamentar. Dar nici nu țin cu tot dinadinsul. Am intrat în Parlament la 45 de ani, nu ca alții sau altele la 23 de anișori, ca să spun ceea ce gândesc. Ca să schimb ceva în bine, să aduc un plus de normalitate, civilizație și europenitate, într-o țară bântuită de metehnele trecutului, să generez și să susțin un curent al modernizării statului, al reformei clasei politice, al reformei marilor sisteme publice.

[citeste si]

Dacă vom persevera cu un astfel de discurs și abordări populiste, vom pune lacătul nu doar pe economie, ci însăși pe România. Atenție: vine criza", a spus Remus Borza.

VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel