EXCLUSIV  Să moară şi capra vecinului. Alina Mungiu Pippidi: Cerc vicios. Aşa e şi în Italia

Politologul Alina-Mungiu Pippidi a vorbit, în cadrul unui interviu acordat DC News, despre expresia românească "să moară şi capra vecinului" şi ţările în care se mai regăseşte această mentalitate. 

"În general, ţările sărace în care oamenii spun de 200 de ani ‘de ce suntem numai noi săraci şi nu o să ajungem nicăieri’ sunt ţări cu ‘capra vecinului’, cu invidie socială mare. Este o carte a unui antropolog american despre asta. Cartea e despre sudul Italiei care, în ciuda investiţiilor făcute, a rămas tot o regiune prost guvernată, tradițional coruptă, în care s-au băgat bani cu găleata, dar nu s-a făcut nimic. Eu culegeam sticle goale de pe plajă, în regiunea aceasta pe care am vizitat-o pentru una din cărţile mele.

Şi am sfârşit pe nişte plaje superbe, în ianuarie, pe soare, culegeam sticle goale de bere. Nu aveam coşuri goale în care să le pun, şi umblam pe stradă şi reflectam pentru cartea mea… Mă întrebam ce e mai întâi: faptul că aici, în 2017, locuiesc în continuare oameni necivilizaţi care aruncă sticle goale pe plajă sau faptul că primarul din zonă nu e în stare să pună patru coşuri.

La fel e şi la noi. E un cerc vicios. Te întrebi, cine e de vină? Ăia de la guvernare sau noi?", a povestit Alina-Mungiu Pippidi.

VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel