S-a stabilit data pentru congresul Federaţiei Internaţionale de Box

Federaţia Internaţională de Box (AIBA), privată de organizarea viitorului turneu olimpic de la Tokyo din 2020, se va reuni în congres extraordinar pe 15 noiembrie la Lausanne, a anunţat, joi, unul din membrii săi, citaţi de AFP. 

O reuniune a comitetului executiv al AIBA s-a desfăşurat joi la Geneva, la o zi după confirmarea de către CIO a faptului că Federaţia va fi privată de organizarea turneelor de calificare şi turneului olimpic de la Tokyo. Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a confirmat oficial prezenţa boxului în calendarul olimpic al JO 2020 de la Tokyo, dar a suspendat Federaţia internaţională de box amator (AIBA), cu prilejul votului din cadrul sesiunii de la Lausanne.

Sesiunea CIO a votat în unanimitate decizia Comitetului Executiv de a prelua organizarea turneelor de calificare pentru Tokyo 2020, dar a pus sub semnul întrebării capacitatea AIBA de a menţine această disciplină în programul olimpic. AIBA a fost suspendată până când îşi va reglementa problemele financiare şi de guvernanţă. CIO a înfiinţat un grup operativ de lucru care va organiza turneele de calificare, cât şi turneul olimpic de la Tokyo, sub preşedinţia japonezului Morinari Watanabe, preşedintele Federaţiei internaţionale de gimnastică şi membru al CIO.

Sârbul Nenad Lalovic, membru CIO, a prezentat în faţa sesiunii CIO un raport privind situaţia din cadrul AIBA, conform căruia datoriile pot ajunge la 29 milioane dolari, ceea ce expune CIO şi partenerii săi comerciali la un risc inacceptabil din punct de vedere al reputaţiei, al legalităţii şi financiar.

'AIBA trebuie să se reformeze, ea are nevoie de schimbări rapide. Ei nu au răspuns timp de ani la nevoia de reforme, dar sper că vor găsi o rezolvare pentru criză', a precizat Lalovic, care este şi preşedinte al Federaţiei internaţionale de lupte. CIO a adoptat o poziţie dură faţă de AIBA după arbitrajele controversate de la JO 2016 de la Rio şi după alegerea în 2018 în postul de preşedinte al forului internaţional al boxului a uzbekului Gafur Rahimov, aflat pe o listă neagră a trezoreriei SUA în legătură cu crima organizată şi trafic de droguri. Rahimov, care dezminte acuzaţiile, a făcut un pas înapoi şi interimatul a fost preluat de marocanul Mohamed Moustahsene. Boxul face parte din familia olimpică încă din 1904. La Tokyo 2020, 286 de boxeri vor lupta pentru medalii la opt categorii la masculin respectiv cinci categorii la feminin. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel