S-a stabilit cauza incendiului de la fabrica de condimente din Alba Iulia

Alexandru Ichim / 08 Martie 2019 / 11:45

Autoritățile au stabilit care a fost cauza incendiului violent de la fabrica de condimente din Alba Iulia. 

Conform reprezentanților Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgențe Alba, incendiul a izbucnit în spaţiul de depozitare a materiilor prime, prin producerea unui scurtcircuit la instalaţia electrică ce alimenta un electrostivuitor de la o staţie de încărcare a bateriilor de acumulatori.

Pe data de 2 februarie 2019, cea mai mare fabrică de condimente din România, situată la Alba Iulia, a fost distrusă de flăcări. 

"Comisia stabilită a desfăşurat activităţi de documentare, activităţi de cercetare minuţioasă la faţa locului, activităţi de culegere a datelor şi informaţiilor şi a emis trei ipoteze privind cauza probabilă, acestea fiind acţiunea intenţionată, efectul termic şi o cauză de natură electrică. Nefiind probe relevante pentru primele două, le-am eliminat din start. Cauza cea mai probabilă a fost cauză de natură electrică", a afirmat şeful ISU Alba.

Ce au descoperit anchetatorii

 

"Locul în care s-a produs scurtcircuitul a fost vizibil datorită efectelor specifice, efectelor de perlare. Acest scurtcircuit a generat ulterior arc electric, iar în literatura de specialitate se pomeneşte faptul că la producerea arcului electric sunt dezvoltate temperaturi foarte mari, de ordinul miilor de grade, între 3.000 şi 5.000 de grade Celsius. Astfel, incendiul a fost iniţiat prin arderea izolaţiei cablurilor electrice, a fost propagat mai departe la instalaţia de forţă a instalaţiilor electrice, iar prin picurarea materialului incandescent au fost aprinse, ulterior, toate materialele combustibile din interiorul spaţiului de depozitare - masa vegetală, cartoane, lemne", a explicat şeful ISU Alba.

Timp de cinci zile, pompieri din mai multe județe s-au luptat cu flăcările care au mistuit fabrica de condimente din Alba Iulia, aflată pe o suprafață de peste 10.000 de metri pătrați.

 

Vezi și: 

Neamț: Unul din medicii cercetați pentru corupție, din nou la muncă

Elicopter prăbușit în județul Prahova. Primele imagini - UPDATE