Rusia vrea să preia exploatările de gaze din Crimeea

La scurt timp după anexarea Peninsulei Crimeea, Rusia își exprimă intenţia de a exploata gazul din regiune, prin gigantul petrolier Gazprom.

Prim-vicepremierul Crimeei a recunoscut că Gazprom a depus deja o cerere în acest sens, adăugând că din Crimeea se extrag anual 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce ar reprezenta pentru gigantul petrolier rus o afacere de miliarde de dolari, scrie antena3.ro.

Vladimir Konstantinov, preşedintele Consiliului Suprem al peninsulei Crimeea, a declarat că activităţile de explorare și exploatare a gazelor şi petrolului din zonă ar trebui încredințate companiilor ruseşti.

Citește și: Shell renunță la exploatarea de gaz din Marea Neagră


Crimeea dispune de unele dintre cele mai mari rezerve continentale de petrol şi gaze din Marea Neagră. Conform Russia Today, producţia de gaze a crescut în 2013 cu 40% în Crimeea, datorită deschiderii a două noi platforme in Marea Neagră.

Rusia vrea naționalizarea companiilor ucrainiene

Una dintre primele decizii ale autorităților pro-ruse din Peninsulă, după referendumul de duminică, a fost "naționalizarea" societății publice ucrainene Tciornomornaftogaz, care exploatează aceste zăcăminte și care ar putea fi cumpărată de Gazprom, scrie hotnews.ro.


Parlamentul Crimeei a votat, luni, pentru naționalizarea companiilor Chornomornaftohaz si Ukrtransgaz, potrivit Reuters. Un oficial din Crimeea a anunțat încă de săptămâna trecută că după preluarea controlului asupra Chornomornaftohaz, aceasta ar putea fi vândută unei companii din Rusia, precum Gazprom. O altă decizie ar fi, potrivit BBC, exproprierea companiilor de petrol și gaze care operează în zona Crimeei, atât onshore, cât și offshore. Chornomornaftohaz și Ukrtransgaz sunt două filiale ale Naftogaz Ucraina.

Vezi și: Ocuparea Crimeii, efect neașteptat pentru România, pe piața gazelor naturale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel