Rusia solicită Israelului predarea documentelor privind programul nuclear al Iranului

Moscova a cerut joi Israelului să predea fără întârziere Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) documentele privind continuarea programului nuclear al Iranului, dacă acestea într-adevăr există, conform unei declaraţii făcute de ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citată de RIA Novosti.

'Dacă Israelul sau oricine altcineva a obţinut documente care - aşa cum se spune - dovedesc menţinerea de către Iran a planurilor de dezvoltare a armelor nucleare, aceste documente trebuie predate fără întârziere către AIEA, responsabilă pentru punerea în aplicare a Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune, JCPOA (The Joint Comprehensive Plan of Action)', a afirmat Lavrov.

Luni seara, premierul israelian Benjamin Netanyahu a dezvăluit, în direct la televiziunile israeliene, că guvernul său deţine 'copiile' a zeci de mii de documente originale iraniene obţinute în urmă cu câteva săptămâni de către serviciile secrete.

[citeste si]

Aceste documente constituie 'dovezi noi şi concludente asupra programului de arme nucleare pe care Iranul l-a ascuns ani în şir de privirile comunităţii internaţionale în arhivele sale atomice secrete', a afirmat prim-ministrul israelian, fără să declare însă că Iranul şi-a încălcat angajamentele asumate în cadrul acordului din 2015, al cărui adversar înverşunat este premierul Netanyahu, potrivit AFP.

Acordul a fost încheiat în iulie 2015 la Viena între Republica Islamică şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania).

Acest acord este prezentat de susţinătorii săi din Occident ca fiind cea mai bună modalitate de a împiedica Iranul să se doteze cu bomba atomică, conform AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel