Rusia cumpără aproape 30 de tone lunar deși au rezerve de 90 de miliarde de dolari

Vladimir Putin
Vladimir Putin

În încercarea de a mai domoli din dependenţa de dolarul american, Rusia a declanşat o adevărată goană după aur. În februarie, Banca Centrală a cumpărat peste 28 de tone. Rusia a ajuns să reprezinte 6% din cererea mondială, iar rezervele sale au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 20 de ani, transmite Digi 24.

În decurs de un deceniu, Rusia şi-a majorat de patru ori rezervele de aur. 2018 a fost de departe cel mai ambiţios an de până acum. Banca Centrală a cumpărat anul trecut nu mai puţin de 274 de tone de lingouri de aur în valoare de peste 11 miliarde de dolari.

Dorinţa lui Vladimir Putin de a pune capăt dependenţei Rusiei de dolarul american cât și pentru a contracara sancțiunile impuse s-a tradus prin achiziţiile masive de aur. Datele publicate de Banca Centrală a Rusiei arată că în februarie rezervele sale de aur au crescut cu peste 28,3 de tone, cea mai mare cantitate adăugată după luna noiembrie a anului trecut. Şi mai important, ritmul nu pare să încetinească, din moment ce planul ambiţios al Moscovei este de dedolarizare pentru a nu fi afectată de alte sancţiuni, să aibă ceva care poate fi transformat mai apoi în valută forte.

Achiziții rapide

Toate aceste date sugerează că Rusia face progrese rapide în eforturile sale de diversificare faţă de moneda americană. Ca urmare a eforturilor semnificative din ultimii ani, Rusia a ajuns să reprezinte aproximativ 40% din achiziţiile de aur ale băncilor centrale şi 6% din cererea mondială. Aurul reprezintă aproximativ 19% din rezervele valutare ale ţării, în timp ce rezervele de dolari americani au scăzut în decurs de doar un an de la 46 la 22%.

În acest moment, singurul lucru care ar putea menţine rezervele de dolari ale Rusiei la un nivel ridicat este dependența țării de exporturile de mărfuri, cum ar fi petrolul care este denominat în dolarul american. Trei sferturi din comerțul anual de 600 miliarde de dolari este în moneda americană.

Însă Rusia continuă să parieze intens pe aur. Un pariu care s-a dovedit câştigător în trecut. Cumpărările Rusiei au început într-un moment în care alte ţări îşi reduceau rezervele. Înaintea crizei financiare mondiale din 2008, în timp ce băncile centrale vindeau între 400 şi 500 tone de aur pe an, Rusia cumpăra intens.

Ţara a speculat bine şi cea mai mare cantitate de aur a fost cumpărată când valoarea metalului preţios ajunsese la minime istorice. În 2005, când o uncie de aur era la 500 de dolari şi marca un record minim de aproape două decenii, preşedintele Putin a sugerat băncii centrale să cumpere.

Aurul îi protejează de șocurile geopolitice

Din 2003 până în 2013, ruşii au cumpărat 570 de tone de aur. Grosul cumpărăturilor a fost însă făcut fix în perioada 2005-2010, când aurul era ieftin. Când cotaţiile au explodat, prin 2011, Moscova şi-a domolit apetitul.

În acei ani de creştere economică susţinută achiziţiile refugiu, cum este aurul, nu erau prea căutate. Însă în vremurile grele valoarea sa a explodat. Aşa a ajuns acum Rusia să aibă rezerve de aur de peste 90 de miliarde de dolari, cifră record pentru Rusia contemporană, care ar putea în cele din urmă să reducă dependenţa de dolarul american.

Experţii îşi pun acum întrebarea dacă ţara poate să menţină un ritm atât de intens de achiziţii de aur. Unii analişti sunt de părere că Rusia va importa aur pentru a se proteja împotriva şocurilor geopolitice şi a eventualelor sancţiuni mai dure din partea Statelor Unite. Însă alţii susţin că cererea de lingouri de aur a Rusiei urmează să încetinească.

Vezi și: Criză Venezuela. Rusia răspunde dur acuzelor lui Trump

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel