Rușii, lovitură în Croația pe mâna Ungariei. SUA, în alertă

Statele Unite ale Americii se văd nevoite să pornească o ofensivă diplomatică la Budapesta pentru a împiedica Ungaria să alunece ireversibil în orbita de influență a Rusiei. Americanii fac mai nou eforturi pentru ca Ungaria să nu vândă Rusiei acțiunile pe care le deține la cea mai mare companie energetică croată.

Decizia fără precedent a Washingtonului de a ridica viza de călătorie a șase oficiali maghiari a avut o slabă rezonanță politică la Budapesta. Pe canale oficiale, premierul Viktor Orban și tânărul ministru de Externe Peter Szijjarto dădeau semnale că înțeleg și asimilează mesajul Washingtonului. În acest timp. lideri ai partidelor FIDESZ și Jobbik vituperau împotriva americanilor în presa de casă, iar Parlamentul maghiar sfida Uniunea Europeană și adopta legea care permitea construirea gazoductului South Stream fără respectarea normelor europene.

La toate acestea se adaugă un plan al guvernului maghiar care a trimis unde de șoc la Washington. Potrivit unor informații publicate de Reuters, compania MOL deține 49% din acțiunile celei mai mari companii energetice din Croația, INA, și se pregătește să le vândă unei firme ruse, posibil giantului Gazprom. Statul ungar deține 24,7% din MOL.

Exerciții militare comune Rusia - Serbia: Putin se joacă de-a războiul la granița României

Statele Unite ale Americii se tem că multiplele astfel de acțiuni ale Ungariei sparg frontul NATO și UE. Apropierea Budapestei de Moscova în domeniul energetic subminează eforturile Vestului de a-l izola pe Vladimir Putin pentru intervenția sa în Ucraina.

Un oficial al Departamentului de stat a declarat pentru Reuters că i-a cerut unui senator american aflat în vizită în Europa să facă o escală în Croația pentru a discuta cu guvernul de la Zagreb despre chestiunea acțiunilor companiei INA.

Dacă reușește să cumpere de la MOL acțiunile companiei croate, Gazprom, considerată o unealtă politică a Kremlinului, va avea un avantaj strategic în interiorul Uniunii Europene, care este deja cel mai mare cumpărător de gaze naturale rusești. 

Lista Victoriei Nuland pentru Orban. Ungaria, exclusă din NATO?

O sursă din compania Gazprom a spus că au existat discuții în martie între Croația, Gazprom Neft și Rosneft, dar că negocierile nu au avansat de atunci.

Recent, partidul de guvernare FIDESZ și formațiunea de extremă-dreapta Jobbik au asigurat Gazpromul că se poate bucura se sprijinul lor în cazul South Stream. Jobbik a propus chiar redactarea unei declarații a Parlamentului în acest sens.

Referințe pentru articol: Reuters; Budapest Beacon

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel