Rovana Plumb, miliarde de euro pentru autostrăzi

autostrazi
autostrazi

Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, pune la dispoziție 6,6 miliarde euro prin care putem finanța ceea ce așteapta toți romanii: autostrazi.

Rovana Plumb. Stadiul principalelor proiecte de dezvoltare a infrastructurii rutiere și feroviare finanțate de Ministerul Fondurilor Europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, a fost motivul pentru care ministrul Rovana Plumb a solicitat, în urma cu doua saptamani, o intâlnire cu reprezentanții companiilor de construcții cărora le sunt atribuite contractele de lucrări pentru obiectivele majore de investiții cu finanțare europeană.

Este vorba despre autostrăzi și linii de cale ferată, parte din coridoarele europene de transport.

Scopul reuniunii de lucru, prezidata de ministrul Lucian Șova, la sediul Ministerului Transporturilor, în prezența conducerii companiilor beneficiare CNAIR SA și CNCF CFR SA, a fost, la propunerea ministrului Plumb, o inventariere clara a motivelor pentru care antreprenorii întârzie implementarea proiectelor cu 18 pana la 84 luni.

Astăzi suntem în fața dumneavoastră, a celor care v-ați angajat că finalizați lucrările pe infrastructura de transport pentru a afla de ce exista blocaje, care sunt nevoile și problemele dumneavoastră - beneficiarii proiectelor pe care noi le finantam. O sa fiu foarte clara, sa înțeleagă toată lumea: absorbția banilor europeni o asigurati dumneavoastra, beneficiarii, prin implementarea proiectelor la care va angajati.
Ministerul Fondurilor Europene va asigura sprijin tehnic și finanțare, funcționează ca o banca, doar ca aici nu avem de-a face cu un împrumut. Aceștia sunt bani care nu se rambursează, dar care sunt cheltuiți respectand niște regulamente si proceduri.

Citeste si: Fonduri europene, informațiile ZILEI. Plumb, răspuns pentru Iohannis

Ministrul Rovana Plumb a semnalat, totodată, inta rzierile în transmiterea de către beneficiari a cererilor de plată. "Sunt 15 proiecte fazate, cu o valoare de 1 miliard euro, deja contractate, dar pentru care nu primim facturi de la dumnevoastră, constructorii.

La rândul sau, m inistrul Lucian Şova le-a spus antreprenorilor că este îngrijorat că pe șantiere nu se văd progresele asumate și a declarat că se implică pentru intensificarea activității. "De la începutul anului până acum au fost introduse în Guvern o serie de acte normative care au asigurat front de lucru constructorilor pe șantiere. N u am înregistrat progresele pe care mi le-aș fi dorit, în sensul realizării obiectivelor de o manieră mai eficientă. Șantierele nu funcționează astăzi la parametri pe care ni i-am propus împreună. Am toată determinarea să monitorizez, să contribui la rezolvarea oricăror probleme administrative. Orice solicitare administrativă aveți, nu ezitați să o adresați Ministerului Transporturilor", a fost apelul domniei sale.

[citeste si]

Ministerul Fondurilor Europene va continua monitorizarea strictă a proiectelor cu finanțare din POIM 2014 – 2020 și va sprijini Ministerul Transporturilor pentru asigurarea accelerarii implementării acestora, în condițiile respectării de către constructori a tuturor standardelor de calitate.

Reamintim ca, p rin OUG nr. 68/2015, aprobată prin Legea nr. 8/2018, toate funcțiile aflate anterior în responsabilitatea Autorității de Management pentru Programul Operațional Infrastructura Mare (AM POIM), din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, necesare gestionării fondurilor europene alocate sectorului de transport 2014-2020 au fost delegate Ministerului Transporturilor (MT). MT îi revine responsabilitatea pentru angajarea și utilizarea fondurilor europene în domeniu, în România. Ministerul Fondurilor Europene, prin AM POIM, a asigurat sprijinul și asistența necesară Ministerului Transporturilor, în vederea soluționării problemelor în sectorul pe care acesta din urmă îl gestionează, facilitând relația dintre MT și serviciile Comisiei Europene , precum și resursele financiare necesare implementării proiectelor de transport . Toate liniile de finanțare pentru sectorul transporturi aferente atualei perioade de programare au fost deschise încă din anul 2016.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel