ROȘIA MONTANĂ, în UNESCO, gravitate MAXIMĂ. ”ÎNCETAȚI presiunile asupra Guvernului! Vom plăti cu toții”

Confederația Sindicală Națională MERIDIAN atrage atenția Prim-Ministrului Ludovic Orban, membrilor Guvernului și autorităților publice cu atribuții în sfera securității naționale, ca presiunile exercitate asupra Guvernului României pentru înscrierea Roșiei Montană în UNESCO aduc atingere gravă intereselor strategice ale României și afectează siguranța națională.

În comunicatul din 11 iunie 2018 (http://www.csnmeridian.ro/articol/ro/1601/), Confederația Meridian trăgea un semnal de alarmă avertizând autoritățile asupra faptului că înscrierea zăcământului de aur și argint de la Roșia Montană în UNESCO afectează interesele economice și strategice ale României și că introducerea „pe sub mână" a Roșiei Montane în UNESCO, fără nicio considerație față de interesele economice și strategice ale României, reprezintă un act iresponsabil.


La fel ca atunci, atragem atenția că NU SALVAREA ROȘIEI MONTANE SE URMĂREȘTE PRIN INTRODUCEREA ÎN UNESCO, CI BLOCAREA CELEI MAI MARI RESURSE DE AUR ȘI ARGINT DIN EUROPA CARE SE AFLĂ ACOLO, RESURSĂ PE CARE STATUL ROMÂN TREBUIE SĂ O VALORIFICE ÎN INTERESUL CETĂȚENILOR SĂI.


Prin implementarea proiectului Roșia Montană, România ar fi devenit principalul producător de aur și argint al Uniunii Europene, revitalizându-și industria minieră - ramura strategică a economiei naționale - într-o perioada în care prețul aurului și argintului a atins prețuri fulminante.


Proiectul minier de la Roșia Montană ar fi putut deopotrivă salva comunitatea minieră pe care așa-zișii „SALVATORI" au condamnat-o la sărăcie și depopulare, membrii comunității fiind obligați să-și părăsească vetrele pentru a-și căuta de lucru în afara granițelor țarii, în loc să muncească la ei acasă, în regiunea Munților Apuseni.


Din cauza neimplementării proiectului minier, investitorul a dat România în judecată la ICSID solicitând despăgubiri de 4 miliarde de dolari, bani pe care îi vom plăti cu toții, din propriile buzunare, în cazul în care România va pierde procesul.


Înscrierea Roșiei Montană în UNESCO ar fi pus în pericol soarta arbitrajului și de aceea în cadrul sesiunii UNESCO care a avut loc în data de 2 iulie 2018 la Manama, în Bahrain, Guvernul României a solicitat amânarea înscriererii dosarului Roșia Montană în UNESCO până la soluționarea litigiului cu investitorul, iar acest lucru a fost aprobat de către Comitetul Mondial al Patrimoniului.


Deși nu cunoaștem motivele care au condus la luarea acestei decizii - din punctul nostru de vedere, Guvernul nu trebuia să amâne dosarul ci să-l retragă definitiv și să dea drumul la minerit - considerăm că există motive de ordin juridic pentru care Guvernul a solicitat amânarea luării unei decizii până la soluționarea arbitrajului.


Ar fi lipsit de orice sens ca Statul să revină acum asupra deciziei și să solicite înscrierea Roșiei Montane în UNESCO, tocmai în mijlocul arbitrajului, decât dacă ar fi primit asigurări de la avocați că acest lucru ar fi benefic apărării României în procesul de la Washington.


De asemenea, nu înțelegem de ce se fac presiuni pe Guvern, atâta vreme cât termenul până la care România poate să solicite introducerea în UNESCO va expira abia anul viitor și chiar și dupa aceea, dosarul ar putea fi redepus în orice moment.


Confederația Sindicală Națională Meridian își exprimă profunda îngrijorare cu privire la presiunile exercitate în ultima perioadă asupra Prim Ministrului Ludovic Orban, a Ministrului Culturii Bogdan Gheorghiu și a Guvernului în general, pentru reluarea de urgență a procedurilor de înscriere a Roșiei Montane în UNESCO, deși nu există niciun motiv de urgență, existând în schimb riscuri majore asupra poziției Statului în procesul de la Washington.


Solicităm autorităților publice competente verificarea de urgență a motivelor pentru care Guvernul României este supus unor presiuni pentru luarea unor măsuri care pot aduce atingere interesului național, cu consecința pierderii procesului de la Washington și plata unor despăgubiri uriașe, contrar perspectivelor de dezvoltare economică și socială ale României”, a transmis Confederația Sindicală Națională MERIDIAN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel