Ronit Matalon, scriitoare, a murit la doar 58 de ani

Doliu
Doliu

 Romanciera Ronit Matalon, personalitate majoră a literaturii israeliene contemporane, a murit joi la vârsta de 58 de ani din cauza unui cancer, a anunţat cotidianul Haaretz, cu care scriitoarea a colaborat timp de mai mulţi ani, informează AFP. 

Preşedintele israelian Reuven Rivlin a deplâns într-un comunicat dispariţia "unei scriitoare minunate, a cărei voce originală şi hotărâtă a contribuit la dezvoltarea culturii israeliene". 

Ronit Matalon a fost cunoscută şi pe scena literară internaţională, iar romanele sale au fost traduse în mai multe limbi, inclusiv în engleză şi franceză. 

Născută în 1959 în Israel într-o familie originară din Egipt, Ronit Matalon a lucrat ca jurnalistă pentru cotidianul Haaretz şi a denunţat în mass-media din epocă ocuparea Cisiordaniei de către Israel. 

A fost premiată cu numeroase trofee literare, inclusiv cu prestigiosul premiu Bernstein pe anul 2009 pentru "The Sound Of Our Steps", un roman semiautobiografic despre dificultăţile de integrare în Israel ale unei familii egiptene cu origini evreieşti. 

Scriitoarea, a cărei operă literară este predată începând din 2014 în liceele israeliene cu profil filologic, se definea spunând că era "feministă". 

A devenit ţinta criticilor în Israel după ce a afirmat că trăieşte "sub un regim de apartheid", în cadrul unui interviu acordat cotidianului francez Le Monde, conform Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel