Romsilva prezintă vineri oferta de masă lemnoasă care va fi pusă în circuitul economic în anul 2020

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva va prezenta vineri oferta de masă lemnoasă care va fi pusă în circuitul economic în anul 2020 şi calendarul organizării licitaţiilor publice principale. Prezentarea va fi susţinută de directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, Gheorghe Mihăilescu.

La finele lunii septembrie, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, declara că în acest an va finaliza o investigaţie mai amplă demarată în urmă cu trei ani pe piaţa masei lemnoase din România. Investigaţia a fost declanşată de autoritatea de concurenţă în anul 2016, la 59 de firme, iar în luna aprilie a acestui an, Consiliul Concurenţei anunţa că aceasta a fost extinsă la încă 35 de companii.

Investigaţia are în vedere posibile înţelegeri în vederea împărţirii pieţei/surselor de aprovizionare, precum şi adjudecării partizilor (volum de lemn destinat comercializării) la un preţ minimal în cadrul licitaţiilor organizate de Romsilva prin Direcţiile silvice. La finele anului trecut, Consiliul Concurenţei a sancţionat Forestar SA, Nico Paul SRL şi Saniral SRL cu amenzi totale de peste 2,315 milioane lei (circa 497.866 euro) pentru trucarea unei licitaţii derulate de Romsilva prin Direcţia Silvică Neamţ pentru valorificarea lemnului fasonat.

De asemenea, autoritatea de concurenţă a finalizat, în 2017, o anchetă sectorială pe piaţa primară a lemnului şi a elaborat o serie de propuneri şi recomandări pentru îmbunătăţirea concurenţei în acest sector, care au fost preluate în reglementările din domeniu. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în anul 2018, volumul de lemn exploatat raportat de operatorii economici atestaţi în exploatarea forestieră a crescut cu 8,9%, comparativ cu anul precedent, când lemnul rotund a înregistrat cea mai mare majorare în volum de exploatare, de 12,2%, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel