EXCLUSIV  ROMSILVA - Goțiu, război: Doar a descoperit "nereguli și abuzuri"

Regia Națională a Pădurilor - Romsilva a reacționat după ce DC News a publicat comunicatul "USR solicită anchetă a Corpului de Control al Prim-Ministrului cu privire la incendiile din Parcul Național Semenic".

"Începând cu data de 14 iulie au fost înregistrate trei incendii în de pădure și vegetație pe raza Ocolului Silvic Văliug, Direcția Silvică Caraș – Severin, mai exact în U.P. I Cuca-Gozna, u.a. 67B. Primul incendiu a izbucnit în 14 iulie, la ora 14.00, prima intervenție a personalului silvic fiind înregistrată la ora 14.30. Incendiul a reizbucnit în 16 și 17 iulie, fiind stins în 17 iulie, la ora 4.30. Pentru stingerea acestor incendii au intervenit 20 de angajați ai Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, 18 pompieri militari și civili și mai mulți polițiști și jandarmi. În total au fost afectate 2,7 hectare, fiind distruși aproximativ 13.500 de puieți forestieri, cu vârsta de doi ani, plantați în urma unor lucrări de regenerare artificială, conform amenajamentelor silvice. Direcția Silvică Caraș-Severin a făcut sesizări către Poliție și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Caraș – Severin.

Din primele date, incendiul a izbucnit la marginea unui drum. În cursul săptămânii trecute, după anunțul Comitetului Patrimoniului al UNESCO privind includerea în Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO a 24.679,4 hectare de păduri valoroase din România, domnul Mihai Goțiu, vicepreședinte al Senatului României, a comunicat public că a efectuat o vizită privată în județul Caraș-Severin.

Așa cum a anunțat public, vizita nu a avut un caracter oficial și nu a fost însoțit de niciun reprezentant al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. Domnia sa nu a prezentat date clare de identificare a zonei parcurse, ci doar că a descoperit "nereguli și abuzuri", fără a prezenta dovezi sau date concrete.

Ulterior izbucnirii incendiului menționat, domnul Mihai Goțiu a revenit, susținând că acesta a fost produs într-o zonă vizitată de domnia sa, declarând că acest "incendiu le este foarte convenabil celor de la Romsilva" și că "sunt, în continuare, multe întrebări" la care domnia sa așteaptă răspuns. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva respinge cu fermitate această acuzație, personalul silvic depunând eforturi majore pentru stingerea incendiului și pentru protejarea zonei limitrofe.

De asemenea, precizăm că până în prezent, domnul Mihai Goțiu nu a contactat în niciun fel Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, singurele informații fiind cele comunicate în mod public de domnia sa. Necunoscând zona parcursă de domnia sa și nici "neregulile și abuzurile" constatate de domnia sa, dar și faptul că nu a adresat până în acest moment nicio întrebare, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva nu îi poate oferi un răspuns concret.

De asemenea, menționăm că anul trecut, în pădurile de stat administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, au fost înregistrate 135 de incendii care au afectat în total 452,9 hectare, iar în primul semestru al acestui an s-au înregistrat 199de incendii, care au afectat în total 1.084,8 hectare", a transmis biroul de presă al Regiei Națională a Pădurilor - Romsilva.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel