Românii, în topul credincioșilor din lume. Vezi care este națiunea atee

credinta
credinta

Un sondaj  făcut de un grup de agenții  din 57 de țări  ale lumii, cu numele global de Win-Gallup International, printre care au fost incluse România și Republica Moldova a scos în evidență simțămintele de credință sau necredință la persoanele interogate. Au fost interogate 51. 927 de persoane, dintre care 1.050 în România și 1.086 în Moldova. Sondajul a fost realizat în perioada noiembrie 2011-ianuarie 2012. România este pe locul 6 între cele 57 de țări examinate privind religiozitatea.

Respondenții au răspuns aceleași întrebări: “Indiferent dacă mergeți la un loc de închinare, ați spune despre dumneavoastră  că sunteți o persoană religioasă, nereligioasă, ori un ateu?” (“Irrespective of whether you attend a place of worship or not, would you say you are a religious person, not a religious person or a convinced atheist”? Chestionarul, însă, nu definește termenii religios, nereligios, ori ateu. E clar însa, că termenul “religious și nereligios” denotă credința în Dumnezeu, pe cind “ateu” denotă necredinta într-o Ființă Supremă.

Datele prelucrate au scos în evidență că la nivel global 59% dintre respondenți se declară religioși, 23% nereligioși, și 13% atei convinși. Cei care se declară nereligioși, însă, nu sunt persoane care nu cred în existența lui Dumnezeu, ci persoane care nu se autodefinesc ca fiind religioase. În privința nivelului de trai, oamenii săraci sunt cu 17% mai religiosi decât persoanele în categorii de venituri ridicate. În alte cuvinte, există o corelație inversă între nivelul de trai și credință. Cu cât o persoană e mai bogată material, cu atit nivelul de religiozitate e mai scăzut.

Topul țărilor cu cei mai mulți atei

Primele 10 țări cu cei mai mulți atei recunoscuți sunt: China (unde 47% din populație se declară atee), urmată de Japonia (31%); Republica Cehă (30%); Franța (29%); Corea de Sud (15%); Germania (15%); Olanda (14%); Austria (10%); Islanda (10%); Australia și Irlanda (10%).

 Topul țărilor cu populația cea mai credincioasă

 Potrivit studului, primele 10 țări cu o populație majoritar religioasă se numără: Ghana (unde 96% din populatie se declară religioasă); Nigeria (93%); Armenia (92%); Fiji (92%); Macedonia (90%); ROMÂNIA (89%); Irak (88%); Kenya (88%); Peru (85%); si Brazilia (85%).

În contrast, în China doar 14% din populația țării se declară religioasă. Țările cele mai religioase au și procentul cel mai mic de atei. În Gana și Iraq, de exemplu 0% din populația țării se declară atee; 1% în Nigeria, Fiji, Macedonia, ROMÂNIA si Brazilia; 2% în Armenia și Kenya;  3% în Peru.

 Numărul ateilor a crescut, iar cel al credincioșilor scade cu 9%

Între 2005-2012, procentul de persoane care se cred religioase a scazut cu 9% iar al ateilor a crescut cu 3%. Discrepanța cea mai mare s-a înregistrat în Irlanda unde între 2005 si 2012 procentul persoanelor religioase a scazut cu 22% și în Vietnam cu 23%. Alarmant este   declinul religiozității în  țările europene și America de Nord, cu 21% în Elvetia și Franța, 19% în Africa de Sud, 17% în Islanda, 13% în Statele Unite, 12% în Canada, și 10% în Austria.

În  Republicii Moldova  83%, din populație este credincioasă, procentul fiind mai mic decât în România cu  6%. Populația atee este de 5%, cu 4% mai mult ca în România. Spre deosebire de România, nivelul de religiozitate în Moldova a crescut între 2005 și 2012 de la 78% la 83%, dar si procentul ateilor a crescut de la 2% la 5%.

 Citește sondajul integral pe http://redcresearch.ie/wp-content/uploads/2012/08/RED-C-press-release-Religion-and-Atheism-25-7-12.pdf

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel