Românii fără venituri, servicii medicale mai scumpe

Românii  care nu au niciun venit riscă să plătească mai mult pentru asigurările medicale, din cauza schimbării legislației de la  1 ianuarie 2018.

Modificarea Codului Fiscal a dus și la schimbări în ceea ce privește asigurările medicale pentru persoanele care, fie ca sunt sau nu incadrati in munca. Astfel, cei care nu au venituri, dar doresc sa fie asigurati medical pot plati contributia CASS catre stat in fiecare luna sau in momentul in care au nevoie de servicii medicale de urgenta, conform Codului Fiscal. Exista si anumite servicii medicale gratuite, indiferent daca o persoana anume este sau nu asigurata medical, potrivit legislatiamuncii.ro.

Dat fiind faptul ca salariul minim pe economie a fost majorat de la 1.450 lei la 1.900 lei, costul CASS va fi majorat.

Conform unei Hotarari de Guvern adoptate in sedinta de miercuri, 29 noiembrie, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi majorat incepand cu 1 ianuarie 2018 de la 1.450 lei lunar la 1.900 lei lunar pentru un program complet de lucru de 166 de ore in medie pe luna.

Asadar, din luna ianuarie se va plati mai mult pentru CASS, avand in vedere ca si contributia se va ridica la 10%, spre deosebire de 5,5%, atat cat este in prezent.

[citeste si]

In acest context, persoanele care nu sunt asigurate medical si nu au niciun venit vor fi nevoite sa depuna o declaratie, in acest sens, direct la Fisc.

Avand in vedere ca salariul minim brut s-a majorat, iar cota va fi de 10% din acesta ( cota pentru sanatate se aplica la salariul minim actual) romanii vor fi nevoiti sa plateasca lunar 190 de lei, observa avocatnet.ro.

Un calcul simplu arata ca acestia vor fi obligati sa scoata din buzunar 2.280 de lei pe an, pentru a fi asigurati medical.

Exista si o a doua varianta: plata la nevoie, adica doar in situatii de urgenta. In aceasta situatie, pentru a beneficia de serviciile medicale urgente si/sau necesare un roman va trebui sa plateasca o suma unica, in valoare de 1.330 lei. Cum s-a ajuns la aceasta suma? Aceasta plata unica reprezinta, de fapt, 10% din valoare a 7 salarii minime brute, in valoare de 1.900 de lei, atat cat va fi incepand cu ianuarie 2018.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel