România, spațiu Schengen. Meleșcanu: Nu mai este ceea ce am visat

Teodor Meleşcanu a vorbit despre câteva dintre priorităţile MAE şi despre poziţionarea ministerului în relaţia cu partenerii străini. El a fost audiat azi în Parlament.

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 14 voturi "pentru" şi 8 "împotrivă".

"Noi nu facem la nivelul Ministerului de Externe politică de partid, ci o politică a Guvernului, care este un guvern politic şi se bazează pe o majoritate din Parlament", a punctat el.

Meleşcanu a evidenţiat că "interesele pe care România şi le promovează la nivelul Uniunii Europene să fie într-un fel puse în acord şi cu priorităţile pe care le vizează UE".

"Agenda europeană nu este dată de la Dumnezeu tatăl. Ea este rezultatul contribuţiilor pe care statele membre ale Uniunii Europene şi le aduc în elaborarea acestei agende europene", a subliniat acesta.

România și spațilul Schengen

De asemenea, el a vorbit despre eforturile de includere a României în Spaţiul Schengen şi despre nevoia de regândire a acestui spaţiu.

"Schengenul pe care l-am visat, care a fost, nu mai este Schengenul de astăzi, (...) există foarte multe probleme legate de migraţie, de azil european", a punctat el.

[citeste si]

Meleşcanu a menţionat, printre priorităţile MAE, "creşterea profilului de ţară al României în UE şi NATO", pregătirea logistică a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, dar şi a Summitului post-Brexit de la Sibiu, candidatura României la Consiliul de Securitate ONU şi la OECD.

Totodată, Meleşcanu a vorbit şi despre eforturile consulare la nivelul MAE, evidenţiind că şase milioane de români au nevoie de servicii din partea ministerului: 4 milioane de români ce trăiesc în străinătate şi 2 milioane de turişti români. Concret, Meleşcanu a spus că, anul trecut, la MAE s-au înregistrat aproximativ două milioane de intervenţii consulare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel