Urmărește emisiunea live


România se află pe lista țărilor selecte care pot achiziționa avionul multirol F 35 Lighning II

România a fost acceptată pe lista țărilor care vor putea achiziționa avionul multirol F 35 Lightning II. Decizia a fost luată de viceamiralul Mathias W. "Mat" Winter, cel care coordonează din partea Armatei SUA acest program militar.

România a fost inclusă oficial de Pentagon pe lista statelor care ar putea achiziționa avioane de luptă de generația V, F-35 Lightning II. Alături de țara noastră, pe aceasta listă se mai afla Polonia, Grecia, Spania si Singapore, anunță aviațiamagazin.com.

Nominalizarea României în rândul potențialilor viitori operatori de F-35 a fost făcută de viceamiralul Mathias W. "Mat" Winter, cel care conduce programul F-35 din partea Armatei americane și cel care decide cine și cum poate cumpăra aceste aparate.

Acesta a transmis recent un document Camerei Reprezentanților din Congresul Statelor Unite în care spune, printre altele, că "viitori potențiali clienți prin programul Foreign Military Sales sunt Singapore, Grecia, România, Spania și Polonia", potrivit Reuters.

Caracteristicile avionului

F-35 Lightning II (evoluat din modelul X-35 Joint Strike Fighter) este un avion militar de asalt monoloc, din generația a cincea de avioane militare, cu un singur motor, multirol (atac la sol, recunoaștere aeriană și misiuni de apărare a spațiului aerian, care poate executa misiuni de tip CAS, bombardare strategică și lupte aeriene, dezvoltat cadrul Programului Joint Strike Fighter.

Este proiectat de SUA, Marea Britanie și alți parteneri guvernamentali. F-35 are trei modele principale: F-35A cu decolare și aterizare convențională (CTOL), F-35B cu decolare pe distanță scurtă și aterizare pe verticală (STOVL) și F-35C variantă având baza pe portavioane, care decolează cu ajutorul catapultei cu abur și aterizează frânat de cârlig de coadă (CATOBAR).

Prima escadrilă de avioane F-35 a fost gata de acțiune în data de 31 iulie 2015, după o serie de teste efectuate în Statele Unite ale Americii. F-35 derivă din avionul experimental X-35, care a fost modelul câștigător al programului Joint Strike Fighter (JSF).

Avionul a fost proiectat și construit de o echipă de specialiști din industria aerospațială, condusă de Lockheed Martin. Alți parteneri principali din industria aeronautică, care au colaborat la realizarea avionului F-35 includ Northrop Grumman, Pratt & Whitney și BAE Systems.

F-35 a avut zborul inaugural la 15 decembrie 2006. Statele Unite ale Americii intenționează să cumpere 2.457 avioane. Avioanele F-35 sunt destinate să ofere cea mai mare parte a puterii aeriene tactice a Aviației SUA și Marinei în următoarele decenii. Livrările de F-35 pentru armata SUA sunt programate să se deruleze până în 2037.

Vezi și: Arabia Saudită, suspectată că a construit primul reactor nuclear

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel