EXCLUSIV  România, ”schimbare de guvernământ” după moțiune. Klaus Iohannis și MAREA mutare politică

Iohannis
Iohannis

În teorie, România este o republică semi-prezidențială. În practică, lucrurile stau altfel.

Așa zisa republică semi-prezidențială se doevedește a fi, de fapt, prezidențială, o țară în care președintele are capacitatea de blocaj și de schimbare a jocului politic. Ce cere președintele se pune în practică rapid: vreau Guvernul meu. Cel mai recent exemplu este schimbarea Executivului Dăncilă. Degeaba câștigi guvernarea dacă nu ai președintele, ceea ce este destul de greu cu fragmentarea votului din societatea noastră și cu decalarea alegerilor.

De asemenea, până acum, președinții nu prea au avut și responsabilitatea deciziilor majore pentru societate. Premierul răspunde de problemele economice și sociale, lipsa de infrastructură, subiecte fierbinți pentru traiul de zi cu zi al oamenilor, iar președintele se ocupă mai mult de temele de politică externă și nu dă piept direct cu dificultățile cetățenilor.

Klaus Iohannis a mutat politic

Momentan, politic, Klaus Iohannis a mutat. Încearcă să recupereze USR cu pretenția de a avea alegeri anticipate. Probabil că lucrurile se vor mișca repede. Iohannis va numi imediat un premier, se va vota rapid sub șocul momentului și jocul este închis. Este a doua victorie majoră a sa după referendumul pentru justiție. Astfel se închide jocul la prezidențiale.

Iohannis a zis că meciul cu PSD nu s-a terminat, dar până la urmă, este greu să capitalizezi doar din frustrările anti-PSD. S-a pierdut guvernarea, Dragnea nu mai este, Dăncilă nu mai este premier. La un moment dat, trebuie să găsești alt adversar. Va trebui să vină și cu alte teme și eventual să producă și soluții, adică să contruiască, nu doar să critice și să blocheze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel