EXCLUSIV  România, mutare ambasadă Israel. Borza îl contrazice pe Chirieac

Deputatul independent Remus Borza a discutat în cadrul emisiunii Borza Analytica despre controversatul subiect al relocării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, intenție anunțată de Liviu Dragnea.

Remus Borza nu este de acord cu Bogdan Chirieac. Analistul politic spune că mutarea ambasadei României din Israel este în interesul României, iar Bucureștiul trebuie să își urmeze partenerii strategici.

„Sunt 13 rezoluții ale ONU. Ultima, cea mai recentă, e din 17 decembrie anul trecut, votată de 128 de state pentru, 8 împotrivă și 35 de abțineri”, transmite Remus Borza care amintește că nicio mare putere europeană nu susține ideea relocării ambasadelor de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Nu poți sfida întreaga comunitate internațională. Avem 13 rezoluții ale Națiunilor Unite, avem punctul de vedere constant exprimat de Comisia Europeană în ultimii 10 ani pe acest subiect. Să nu uităm că România de la 1 ianuarie 2019, preia președinția Consiliului Uniunii Europene”, spune Remus Borza, completând faptul că UE se opune relocării. 

Stare de neutralitate

Totodată, deputatul spune că optează pentru o stare de neutralitate, amintind că decizia de a reloca ambasada SUA în Ierusalim nu îi aparține lui Donald Trump.

„Această hotărâre s-a luat în 1996 de către Congresul SUA. Au trecut 22 de ani de atunci, iar ambasada SUA în Israel e tot la Tel Aviv. Iată că nici cea mai mare putere economică și militară a lumii nu a reușit. Vom reuși noi? Prin această declarație de intenție ne punem în cap toată lumea arabă și comunitatea internațională, tocmai în pragul preluării de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene. Ierusalimul este capitala spirituală a celor trei mari religii monoteiste, mozaică, creștină și islamică. În Ierusalim avem Zidul Plângerii și Templul lui Solomon, fundamentele religiei mozaice. Avem Mormântul Sfânt, locul nașterii Domnului, Golgota, pilonii religiei creștine, dar avem și cel mai vechi sanctuar islamic în funcțiune. E vorba de Domul Stâncii, ridicat în perioada 687-691 în locul de unde s-a ridicat la cer în 621 Profetul Mahomed. Acest loc are o semnificație religioasă cel puțin egală cu Mecca.

Nu poți printr-o decizie politic-administrativă să rupi acel echilibru până la urmă foarte fragil. Acest status quo care încă de când s-a creat Israelul a fost asumat și de către Israel și de către Națiunile Unite, chiar dacă Israelul încă din 1950 și-a declarat capitala la Ierusalim. Conform Constituției, șeful diplomației externe este președintele României, care după cum am aflat nu a fost consultat în această chestiune. Mai mult decât atât, domnia sa exprimă un punct de vedere, pe care îl împărtășesc și eu, contrar celui exprimat de președintele Camerei Deputaților. România își va putea muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim doar atunci când se va găsi o soluție negociată între statul Israel și Autoritatea Palestiniană”, a mai precizat deputatul independent.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel