România, închisori CIA. Năstase, Iliescu, Băsescu, audiați. Chirieac: Să nu avem nicio îndoială!

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat informația potrivit căreia Adrian Năstase și foștii președinți Ion Iliescu și Traian Băsescu au fost audiați în dosarul închisorilor CIA din România.

Bogdan Chirieac a explicat a ajuns numele României într-un asemenea scandal.

„A fost războiul dintre fosta administrație republicană a lui George W. Bush și CIA, după ce un agent CIA, doamna soție de ambasador, Valerie Plame, a fost dată în vileag că este agent CIA de către un membru al administrației Bush, a pornit acest război.

În războiul respectiv s-au nominalizat mai multe state europene printre care și România, Polonia, Marea Britanie, Germania, în care ar fi existat închisori ale CIA. Teroriști din Afganistan erau duși în aceste spații unde erau interogați altfel decât ar prevedea legislația americană. Din această cauză exista și Guantanamo în Cuba. 

Între timp un cetățean din Orientul Mijlociu a obținut la CEDO daune împotriva României fiind că ar fi fost dus într-o astfel de închisoare din România. Din toată istoria asta rezultă un singur lucru: sub nicio formă pe viitor, nici măcar în numele parteneriatului strategic, țara noastră nu trebuie să încalce legislația internațională în domeniu în privința respectării drepturilor omului. România nu a avut ce face, la fel cum nu au avut și alte state europene. Asta era contribuția României la lupta împotriva terorismului, dar acum este condamnată și va fi probabil de Uniunea Europeană”, a precizat Bogdan Chirieac la România TV.

Ce riscă Năstase, Iliescu sau Băsescu

Întrebat ce riscă aceste personaje politice importante, care la momentul suspiciunilor existenței închisorilor CIA și pe teritoriul nostru au deținut funcții importante, mai exact Adrian Năstase, Ion Iliescu sau Traian Băsescu, vor rămâne martori sau riscă mai mult, Bogdan Chirieac a adăugat:

„Orice se poate întâmpla în acest moment. Dar probabil nimeni nu are interesul ca lucrurile să explodeze în așa măsură. Repet, nu este vorba doar de România. Alte câteva state europene sunt în aceeași situație. Pe de altă parte, oamenii aceștia, în privința închisorilor CIA chiar au făcut ce trebuia pentru România. Să nu avem nicio îndoială. Atunci SUA erau în război fierbinte în Afganistan, Irak, iar României i s-a cerut imperativ să facă lucrul acesta. Și România probabil că a făcut acest lucru. Nu aveam soluții. Oamenii ăștia nu au greșit cu nimic față de poporul român. Față de legislația internațională, poate”, completat Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel