Urmărește emisiunea live


România cumpără sistemul de rachete HIMARS. Proiect adoptat la Senat

Proiectul pentru înzestrarea Armatei cu sisteme de lansatoare multiple de rachetă HIMARS a fost adoptat, luni, de Senat.

Senatul a adoptat luni, în calitate de primă Cameră sesizată, în unanimitate (105 voturi pentru), în prezenţa ministrului Apărării, Mihai Fifor, proiectul de lege pentru realizarea 'Capabilităţii de sprijin de foc indirect' aferentă programului de înzestrare 'Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare'.

Proiectul de lege prevede atribuirea de către Guvernul României Guvernului SUA a contractelor de stat de tip scrisoare de ofertă şi acceptare pentru achiziţionarea a trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la aceasta, muniţie, elemente de comandă, control, senzor, suport logistic, mentenanţă, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi serviciul de instruire a personalului la toate nivelurile necesare. Aceste achiziţii vor fi asigurate din bugetul MApN.

'Pentru realizarea şi menţinerea capabilităţii menţionate, MApN trimite personal militar pentru îndeplinirea unor misiunii în afara teritoriului naţional în conformitate cu contractele încheiate', se mai arată în proiect. În raportul Comisiei de apărare, însuşit de plen, se menţionează că prin înzestrarea cu sisteme de lansatoare multiple cu bătaie mare se asigura capabilitatea necesară pentru desfăşurarea de acţiuni militare de intensitate ridicată şi asigurarea sprijinului general al operaţiilor Grupării de Forţe Terestre.

[citeste si]

Unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă

HIMARS este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă testate şi utilizate în misiuni reale de Forţele Terestre şi Corpul de Infanterie Marină ale SUA şi oferă o capacitate de luptă superioară, asigurând structurilor militare un avantaj substanţial, oferind comandanţilor opţiuni pentru succesul misiunii în operaţiile specifice. Rata de fiabilitate HIMARS şi gradul de interoperabilitate între forţele SUA şi Aliate reduc costurile finale operaţionale şi de întreţinere.

HIMARS este al doilea sistem care primeşte aprobarea Congresului SUA, după ce achiziţia a şapte sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM), de tipul PATRIOT, configuraţia 3 plus, a parcurs aceeaşi procedură luna trecută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel