România-BIRD, împrumut de 500 de milioane de euro

Bogdan Bolojan / 02 noi 2016 / 17:08

România va semna un acord de împrumut cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), în valoare de 500 de milioane de euro. Sumele vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi refinanţarea datoriei publice guvernamentale. 

Este cel de-al doilea împrumut pentru politici de dezvoltare privind eficientizarea finanţelor publice şi creşterea economică (DPL 2), după cel de 750 de milioane de euro semnat în 2014. 

"Împrumutul va fi acordat pe o perioadă de 20 de ani, la o dobândă egală cu rata dobânzii EURIBOR la 6 luni plus o marjă fixă (marja indicativă actuală este de 1,5%), urmând a fi rambursat într-o singură tranşă, în anul 2036", se spune în comunicat. 

Executivul precizează că data limită de tragere a împrumutului este 31 decembrie 2017. 

"Împrumutul se va trage de către Ministerul Finanţelor Publice în contul în euro al acestuia deschis la BNR. Sumele vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi refinanţarea datoriei publice guvernamentale, conform legislaţiei privind datoria publică", arată sursa citată. 

Guvernul menţionează că, potrivit specificului acestui instrument de finanţare, împrumuturile DPL sunt contractate în baza îndeplinirii de partea română, anterior demarării negocierii, a unor acţiuni preliminare convenite cu banca. 

"Măsurile de reformă aferente acestui împrumut se referă, în principal, la îmbunătăţirea sistemului de asistenţă socială, a managementului şi a performanţelor întreprinderilor de stat, a funcţionării pieţei de energie, măsuri privind cadastrul şi publicitatea imobiliară, precum şi politica de prevenire şi combatere a efectelor schimbărilor climatice. Toate aceste măsuri s-au concretizat prin aprobarea unor acte normative în domeniile de referinţă", precizează Guvernul.

[citeste si]