ROBOR raport. Zamfir: Demiterea lui Bogdan Chirițoiu. Grave abateri!

Daniel Zamfir a cerut demiterea lui Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

"Am constatat că în 2008 BNR a intervenit alături de celelalte bănci ca ROBOR să fie aranjat. Am constatat după ce am studiat raportul pe care Consiliul Concurenţei l-a făcut atunci. Indicele ROBOR care se calculează şi azi în bazele unor cotaţii stabilite de bănci nu are legătură cu realitatea. Este un indice bazat pe cotaţii şi este rodul unui aranjament pe care-l fac băncile cu intervenţia BNR. Costatând asta. Am emis deja o concluzie preliminară pe 23 martie. Comisia a constatat că ROBOR este calculat netransparent şi am solicitat Ministerului de Finanţe şi BNR fie să decupleze ROBOR de la ratele românilor, fie să stabilească o nouă procedură de calcul, una transparentă, indicele să fie calculat pe baza tranzacţiilor care se fac pe piaţa financiară şi nu a cotaţiilor care am constata că nu au legătură cu realitatea.

La zece zile de la solicitarea noastră, Guvernul României emite OUG 19/ 2019 prin care stabileşte ca indicele ROBOR să se calculeze acum după o nouă metodă, în baza tranzacţiilor. Din păcate, s-a făcut o reparaţie doar pe jumătate întrucât Guvernul a decis ca acest indice să se aplice doar creditelor viitoare, ceea ce cred eu că este o nedreptate care sper să fie reparată în Camera Deputaţilor. În comisiile de specialitate din Senat, amendamentul a trecut şi anume ca noul indice să se aplice şi creditelor în derulare", a spus Daniel Zamfir la Antena 3.

Vezi și: Iohannis refuz miniștri. Prima reacție din PSD: Îi vom demonstra! Va fi obligat!

Zamfir cere demiterea lui Chirițoiu

"Am propus demiterea preşedintelui Consiliului Concurenței pentru că am constatat grave abateri pe care dumnealui le-a săvârşit. A existat, la acest raport pe care dumnealui l-a prezentat, un contra-raport făcut de un inspector din cadrul Consiliului Concurenței, care semnala 70 de abateri grave printre care abuz în serviciu, favorizarea infractorului (...) Domnul Chririțoiu nu a ţinut cont de recomandările acestui inspector care cerea să se reanalizeze raportul pentru că au fost ascunse probe incriminatorii. Nimeni nu a analizat dacă acele probe au fost ascunse sau nu", a mai spus Zamfir.

Vezi și: De ce să pui folie de aluminiu pe masa de călcat. Trucul pe care îl vei folosi mereu!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel