RoboChallenge 2019. Sute de roboţi se duelează la Universitatea Politehnica Bucureşti

Roboti / foto ilustrativ
Roboti / foto ilustrativ

V-ați imaginat vreodată cum arată o partidă de fotbal, o întrecere pe un circuit de Formula 1 sau un meci de sumo între roboți? O astfel de imaginaţie va fi transpusă în realitate, în perioada 1-3 noiembrie,  2019, în incinta Universității POLITEHNICA din București, corp AN, în cadrul celei mai mari competiţii din Europa, RoboChallenge. Evenimentul de top, ajuns la cea de-a XII-a ediţie, reuneşte 615 de participanţi, din 17 ţări, de pe patru continente.

Intitulată generic, RoboChallenge, cea de-a XII-a competiţie internaţională organizată în România de către Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universităţii POLITEHNICA din București, va aduna,  la start 500 de roboţi, dintre care 300 autonomi, într-un spectacol al tehnologiei ce va cuprinde 14 probe de concurs.

 Peste 500 de concurenţi, 17 țări, patru continente

 

RoboChallenge, cel mai mare concurs de robotică din Europa, are loc în acest weekend la București , eveniment în cadrul căruia se vor confrunta 158 de echipe compuse din 615 de participanţi din 17 ţări (Bulgaria, Columbia, Ecuador, Franța, Grecia, Japonia, Latvia, Mexic, Peru, Polonia, Republica Moldova, România, Rusia, Spania, Thailanda, Turcia și Regatele Unite). De data asta avem  4 țari noi, Franța, Grecia, Japonia și Thailanda). Dintre cei 500 de roboţi antrenaţi să intre în competiţie, 300 de roboți sunt autonomi, capabili să execute acțiuni specifice, fără intervenție umană și control teleghidat, aceştia urmând să-şi testeze funcțiile în cadrul celor 14 probe de concurs. Competiția este organizată de către studenții Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia informației, în parteneriat cu Echipa ETTI RoboChallenge. În acest an, RoboChallege vine cu o nouă probă: Nano Sumo - Nouăprobă a acestei ediţii este Nano Sumo - este ca toate probele de sumo consacrate deja, particularitatea ei fiind dimensiunea roboţilor, care duce totul la nivel de casornicare.

RoboChallenge este mai mult decât o competiție. A crescut atât de frumos încât înainte să plece participanții ne întrebau pe ce dată am fixat următorul evenimentul. Ne simțim onorați să primim sprijinul și încrederea celor din jur, reușind să coagulăm o comunitate internațională a pasionaților de robotică chiar de aici din Politehnica din București. La ediția de anul acesta s-au înscris 140 de echipe, sunt participanți din 15 tari, tineri pasionați de Robotică, tineri creativi care vin special în facultatea noastră să își prezinte cele mai noi Invenții” a declarat Paula Avasiloaiepreşedintele Ligii Studenţilor Electronişti.

Detalii legate de probele de concurs:


Mega Sumo, Mini Sumo, Micro Sumo și  Nano Sumopresupun confruntări 1 la 1 dintre doi roboți. Scopul este eliminarea adversarului din ring prin împingere sau ridicare. Diferențele între cele 2 probe constau în dimensiunile și greutatea roboților, dar și dimensiunea și materialul terenului pe care se desfășoară lupta.

Fotbal - proba în care roboții trebuie să înscrie cât mai multe goluri în poarta adversă. Suprafața de joc este un stadion cu două porți dotate cu led-uri puternice deasupra, iar cele două jumătăți de joc au culori diferite (alb și negru). Distincția dintre suprafețele de joc este esențială, robotul fiind pus în situația de a alege poarta corectă cu ajutorul senzorilor optici. 

Line Follower și Line Follower Enchanced - se desfășoară pe o suprafață alba pe care este trasat un circuit asemănător unuia de Formula 1, dar cu obstacole (o linie punctată, un pod pivotant și o cărămidă). Robotul pleacă de la linia de Start, parcurge traseul depășind pe  rând obstacolele și se îndreaptă la Stop (Stop și Start sunt în același punct). Câștigător este declarat robotul cu cel mai scurt timp de parcurgere a traseului.

,,Proba Labirintului”- Doi roboți intră simultan într-un labirint, iar primul care reușește să iasă va câștiga înfruntarea. Labirintul este construit cu pereți, are fundături și roboții se pot întâlni pe traseu.

Roboți umaniozi – își propune să testeze robo-concurenții în 3 etape:

păstrarea echilibrului în urcarea scărilor, mersul pe diverse suprafețe și o probă la alegerea echipei, punctată pentru dificultate și originalitate.

Air Race – roboții zburători trebuie să realizeze forma cifrei 8 în jurul a doi stâlpi ce se află la o distanță de câțiva metri unul de celălalt, demonstrându-și astfel viteza și abilitatea de manevrabilitate în trei dimensiuni.

Freestyle Showcase este secțiunea în care pot concura roboții care nu se încadrează niciunei alte categorii. Proiectanții vor prezenta unei comisii specializate modul de realizare al robotului, atât din punct de vedere electric, mecanic, dar și al programării și vor susține o demonstrație privind funcțiile robotului înscris în concurs.

 

Conceptul RoboChallenge a luat naștere în anul 2.000 în Marea Britanie la iniţiativa unui grup de prieteni inspirați din emisiunea TV Robot Wars, iar în România înregistrează anul acesta, 12 ediţii consecutive, organizate de către Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universităţii Politehnica din București.  

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel