Roboți din România, la cel mai mare concurs de sumo

Roboți construiți de români participă, pentru al doilea an la rând, la cel mai mare concurs de sumo robotic din lume.


Echipa Flex, formată din 12 români pasionați de robotică, se pregătește de “All Japan Robot-Sumo Tournament”, care are loc anual în Tokio. Cu o experiență de cinci ani în a construi roboți care participă în competiții ce imită luptele tradiționale de sumo japonez, tinerii care formează echipa Flex, atât ingineri, cât și studenți ai Facultăților de Electronică și de Automatică, au un palmares de 15 medalii de aur, argint și bronz la competiții naționale și internaționale de profil, fiind campioni europeni și vicecampioni mondiali.

Pe 18 decembrie, echipa Flex va participa la categoria „Roboți autonomi de mega sumo” a competiției All Japan Robot-Sumo Tournament, cu trei roboți: veteranii Wolf și Shreddinger și noul Cheetah.

Robotii sunt realizați intregral de echipă. Proiectarea mecanică este realizată de către noi, iar piesele sunt făcute într-un atelier de mecanică fină. Aceste lucruri ne asigură performanţe superioare. Toţi roboții au în componență doar piese de înaltă calitate, precum motoare elvețiene și senzorii de înaltă precizie. Electronica roboților este proiectată, de asemenea, în cadrul echipei. Anul acesta, noutatea este reprezentată de robotul Cheetah, care sperăm se descurce cât mai bine în luptele japoneze”, a declarat Ing. Adrian Gașpar, liderul echipei.

All Japan Robot-Sumo Tournament, o tradiție de peste 25 de ani

Concursul din Japonia are o tradiție de 27 de ani și a fost primul de acest gen din lume.

Jocul de sumo „robotic” implică așezarea a doi roboți într-un ring circular de oțel, vopsit negru, cu diametrul de 1.54 metri. La semnalul de start al arbitrului, roboții trebuie să se excludă reciproc din ring prin împingere sau ridicare. Primul robot care ajunge să atingă suprafața din afara ringului, pierde. La categoria de roboți autonomi, intervenția umană este inexistentă. Roboții iau decizii pe baza senzorilor cu care sunt echipați. Hotărârile pe care aceștia le iau în timpul luptei se datorează tacticilor preprogramate.

Participarea la acest campionat este în sine o recunoaștere a meritelor echipei, admiterea în competiție făcându-se doar pe baza unei invitații din partea organizatorilor, în funcție de performanțele anterioare ale echipelor. „Acest concurs este cel mai important pentru noi, deoarece dincolo de recunoașterea oferită de premii, ne ajută să ne perfecționăm activitatea și să ne măsurăm puterile cu roboți din toate colțurile lumii” a adăugat Adrian Gașpar.

Echipa Flex este formată în prezent din: Ing. Adrian Gașpar, Ing. Andreea Beciu, Drd. Ing. Bogdan Istrate, Drd. Ing. Teodor Roșca, Ing. Cristina Teodorescu, Ing. Maria Laura Nichifor, Ing. Marius Gîbu, Ing. Ovidiu Marius Alexandru, Ing. Robert Coțofană, urb. Suzana Neacsu și studenții Andrei Kovari și Mircea Zamfira.

Teamnet Group, integrator regional de sisteme, printre care și sisteme de tip UAV (aeronave fără pilot), este partenerul principal al Echipei Flex. Compania susține proiectul cu suma de 8.000 euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel