Rezultate europarlamentare 2019 Polonia: Conservatorii la putere câştigă scrutinul european

Partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere în Polonia, a repurtat o victorie clară la alegerile de duminică pentru Parlamentul European, în faţa unei alianţe de partide din opoziţie, conform France Presse.

Potrivit rezultatelor definitive oficiale publicate luni, PiS a obţinut 45,38% din voturi, sau 27 de mandate, devansând astfel Coaliţia Europeană, care a acumulat 38,47% din sufragii sau 22 de mandate, în timp ce noul partid progresist Primăvara a înregistrat un scor de 6,06% şi va trimite trei deputaţi la Strasbourg. Polonia are 51 de mandate de eurodeputat. Un ales al PiS, Dominik Tarczynski, va prelua un al 52-lea mandat numai după ce Brexitul va fi pus efectiv în aplicare.

Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, a salutat acest 'mare succes' al formaţiunii sale, primul scrutin european câştigat de PiS şi a subliniat că niciun partid politic nu a obţinut vreodată un sprijin la acest nivel în alegeri de la căderea comunismului în 1989 în Polonia. 'Aceasta nu înseamnă că problema puterii în Polonia este decisă definitiv', a afirmat el, îndemnându-şi formaţiunea să-şi continue eforturile pentru alegerile legislative programate în toamnă, pentru a-i combate 'pe cei care vor ca totul să fie ca înainte' şi care 'vor utiliza metode şi mai dăunătoare'.

Confederaţia, o alianţă compusă din mai multe partide mici de extrema dreaptă deschis antieuropene, se află sub pragul de intrare în Parlamentul European, cu 4,55% din sufragii. Participarea la nivel naţional a ajuns la 45,68%, un procent de aproape două ori mai mare faţă de ultimele alegeri europene. Mai mulţi miniştri, între care şi vicepremierul Beata Szydlo, au câştigat un mandat în Parlamentul de la Strasbourg, astfel că o remaniere a guvernului condus de premierul Mateusz Morawiecki este de aşteptat în zilele următoare.

În cadrul campaniei, PiS a făcut promisiuni electorale costisitoare şi a afirmat că, în caz de eşec electoral, Polonia ar fi ameninţată de comunitatea LGBT, de migranţi, introducerea monedei unice sau restituirea bunurilor care au aparţinut comunităţii evreieşti, aşa cum susţine o lege recentă americană. Succesul său se datorează 'unei anumite inerţii sociale', consideră politologul Jadwiga Staniszkis în paginile cotidianului Fakt. 'În mediul rural, oamenii nu ştiau prea multe despre opiniile candidaţilor. Ei au votat PiS datorită programului său de cheltuieli sociale generoase', adaugă ea. Aflat la putere de aproape patru ani, guvernul formaţiunii PiS a provocat tensiuni cu UE din cauza unei serii de reforme judiciare considerate de Bruxelles drept o ameninţare pentru statul de drept.

PiS pledează pentru o agendă de reforme a UE care să prioritizeze suveranitatea statelor membre în faţa curentului federalist. Naţionalist, acest partid s-a declarat 'pregătit să discute' cu Liga (de extrema dreaptă) a lui Matteo Salvini din Italia şi cu partidul spaniol Vox, dar a exclus o alianţă cu un grup parlamentar care să aibă în componenţa sa Adunarea Naţională (fostul Front Naţional din Franţa) a Marinei Le Pen. Kaczynski a subliniat săptămâna trecută că Adunarea Naţională se numără printre 'formaţiunile politice care sunt în mod evident legate de Moscova şi primesc sprijinul său', relaţii inacceptabile pentru Varşovia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel