Revoluţia fiscală. Sindicatele demonstrează scăderile de venituri

Noua formulă de calcul a salariului acordat în timpul concediului medical afectează mii de salariaţi din educaţie, veniturile acestora diminuându-se cu aproximativ 20%, se arată într-un comunicat al FSLI.

'Mii de angajaţi din educaţie sunt afectaţi de prevederile Codului Fiscal, prin care a fost stabilită noua formulă de calcul a salariului acordat în timpul concediului medical. Astfel, potrivit calculelor făcute de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, angajaţii din educaţie, aflaţi în concediu medical, pierd aproximativ 20% din venit, din cauza noii formule de calcul. Cerem Guvernului României să intervină de urgenţă pentru modificarea acestor prevederi, care lovesc inclusiv în bolnavii de cancer sau în femeile care tocmai au născut ori urmează să aducă pe lume un copil', se specifică în comunicatul FSLI, remis Agerpres.

FSLI susţine că în urma aplicării OUG 3/2018, privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea îi afectează şi pe bolnavii de cancer.

'Avem, astfel, cazul unui profesor diagnosticat cu cancer, care se află în concediu medical şi care a primit în luna ianuarie 2018 un venit de 1.572 de lei, în condiţiile în care în ianuarie 2017 avea un venit de 1.835 de lei. În această situaţie se află inclusiv femeile aflate în concediu medical, după ce au dat naştere copiilor. Ele sunt lovite de două ori de Guvern. O dată, la plata concediului medical pre şi post natal, apoi la calculul indemnizaţiei de creştere a copilului. De exemplu, un cadru didactic care se află în concediu medical, după naştere, a primit în luna ianuarie 2018, suma de 2.165 de lei, în condiţiile în care în luna decembrie a anului trecut avea un venit de 2.587 de lei', spun reprezentanţii FSLI.

Majorarea contribuţiilor sociale

Potrivit reprezentanţilor companiei de consultanţă EY România, indemnizaţia aferentă concediului medical pre şi post natal de 126 de zile ar putea scădea prin majorarea contribuţiilor sociale, de la 10,5% în decembrie la 25% în ianuarie.

[citeste si]

'Dintr-un calcul aritmetic reiese că indemnizaţia aferentă concediului medical pre şi post natal scade sau ar putea să scadă din următoarele considerente: în primul rând cota de contribuţie de asigurări sociale în cuantum de 10,5% până în decembrie anul trecut, din ianuarie 2018 a crescut la 25%. Deci este un procent mai mare care se datorează. Acesta ca urmare a transferului contribuţiei de asigurări sociale de la angajator la angajat. În al doilea rând, baza de calcul la care se aplică această cotă de contribuţie este crescută pentru că salariul mediu brut pe economie a crescut ajungând de la 3.131 de lei la 4.162 de lei', a explicat, la începutul acestei săptămâni, Claudia Sofianu, partener, liderul Diviziei de impozit pe venit şi contribuţii sociale, EY România.

În replică, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a precizat că autorităţile vor analiza situaţia generată de eventualele scăderi ale indemnizaţiilor de creştere a copilului, ca urmare a transferului contribuţiilor sociale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel