Revoluție, mineriade. Constantinescu: Este vina politologilor

Emil Constantinescu
Emil Constantinescu

Fostul preşedinte Emil Constantinescu, invitat al ediţiei 200 a Cafenelei critice, afirmă că este o mare ruşine pentru politologii români că nu au reuşit să lămurească o serie de concepte, precum Revoluţia, mineriadele sau loviturile de stat, şi consideră că toate aceste aspecte au rămas la un nivel de superficialitate "îngrozitor"

"Întrebările importante, timp de 27 de ani, nu ştiu de ce, nu au fost puse aproape de nimeni. (...) Când spuneam că sunt anumite întrebări care nu au fost puse, mă refer în special la incapacitatea istoricilor şi politologilor români - şi aici sunt foarte ferm - de a lămuri conceptele şi de a ne spune adevărul despre istoria pe care am trăit-o, începând cu Revoluţia (...). Ne-am bătut joc de sacrificiul oamenilor, ne batem joc mereu de tot ce am făcut bun şi este o mare ruşine (...) pentru toţi politologii români că nu au reuşit să lămurească anumite concepte: ce s-a întâmplat cu Revoluţia, ce au fost loviturile de stat, ce au fost mineriadele. Toate au rămas la un nivel de superficialitate - pentru mine - îngrozitor", a declarat Constantinescu, miercuri, la această dezbatere, scrie Agerpres.

El a apreciat că este o ruşine faptul că societatea românească va trebui să afle adevărul despre Revoluţie şi mineriade de la procuratură. 

"CEDO a condamnat statul român în mod repetat să plătească sume din ce în ce mai mari - şi care pot deveni uriaşe chiar pentru bugetul naţiunii - pentru că nu s-au anchetat şi nu s-au judecat nişte lucruri care erau foarte clare. (...) În momentul în care am părăsit Preşedinţia, s-au închis toate dosarele şi din nou a început acest hăţiş de interese să ascundă tot adevărul. Aceasta este indignarea cea mai mare pe care o am", a adăugat el. 

Constantinescu a precizat că în 1989 a existat un punct de pornire pentru construcţia demnităţii naţionale, prin sacrificiul tinerilor de la Timişoara şi al celor care în 21-22 decembrie au fost dispuşi să moară pentru idealuri. Pe de altă parte, fostul şef de stat a subliniat că demnitatea naţiunii române este grav afectată, fiind copleşită de "o uriaşă ţesătură de minciună". 

România, confuzie generală

"România nu parcurge în acest moment o criză economică reală - şi nu a parcurs-o niciodată - nici o criză politică, pentru că până la urmă există instituţiile, lucrează cum lucrează, la limită... dar este o profundă criză morală. Aceasta este problema. Nu poţi să construieşti o societate pe minciună, pe minciună din ce în ce mai mult acceptată, cu acest păienjeniş pe care nimeni nu îndrăzneşte să-l rupă. Şi iată că acum se face prin procuratură - dacă se va face", a spus el. 

Constantinescu a mai apreciat că în acest moment societatea românească e caracterizată de "o confuzie generalizată", subliniind că acest lucru e mai periculos într-o democraţie, decât într-o societate totalitară, deoarece denotă o decădere morală foarte profundă. 

"Eu nici nu pot să mă uit la televizor pentru că nimeni nu i-a luat să îi pună în ordine: Curtea Supremă de Justiţie, Procuratura Generală, serviciile... Niciunul dintre cei pe care i-am numit nu au făcut vreo ilegalitate. Nu s-au îmbogăţit. Astăzi trăiesc ca şi mine, dintr-o pensie. Nu au ceasuri, maşini, vile. Dar acest fapt este o insultă pentru foarte mulţi care nu vor să accepte aşa ceva. E mult mai bine să spui: 'Toţi au furat, toţi au minţit, toţi au fost ticăloşi. Atunci şi noi mai putem să face câte ceva. Problema tineretului e problema mea. Pentru că noi ne vom duce (...) Este foarte greu pentru o generaţie tânără să nu aibă niciun model, să creadă că totul e mizerie, că totul e minciună, că nimeni nu poate să fie corect. Acesta e lucrul care duce la o confuzie generalizată în societatea românească, o confuzie a valorilor", a mai declarat fostul şef al statului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel