Urmărește emisiunea live


Reuniune de urgenţă a boardului Renault pentru înlocuirea directorului general

Consiliul de Administraţie de la grupul auto francez Renault a fost convocat în regim de urgenţă pentru o reuniune care va avea loc vineri dimineaţa, subiectul pe ordinea de zi fiind înlocuirea directorului general Thierry Bolloré, informează AFP şi Reuters. 

Lui Thierry Bolloré, 56 de ani, i se reproşează performanţele grupului Renault, al cărui cash-flow disponibil a coborât în teritoriul negativ în primul semestru, precum şi relaţiile delicate cu partenerul japonez Nissan, care ar putea constitui un obstacol în calea renegocierii alianţei între cei doi producători auto.

În replică, Thierry Bollore a denunţat ceea ce a numit o 'lovitură de forţă îngrijorătoare' posibila sa înlăturare de la conducerea Renault. 'Brutalitatea şi caracterul complet neaşteptat a ceea ce urmează să se întâmple sunt stupefiante...Această lovitură de forţă este foarte îngrijorătoare', a afirmat Thierry Bollore într-un articol publicat joi în cotidianul Les Échos. 'Singurul lucru care mi se poate reproşa este că am fost numit director general adjunct la începutul lui 2018, la propunerea lui Carlos Ghosn, în unanimitate de către Consiliul de Administraţie', a apreciat Bolloré, adăugând că a aflat din presă despre posibila sa plecare de la Renault.

'Pe plan operaţional nu văd ce mi s-ar putea reproşa...Cer statului francez, în calitate de gestionar al bunei guvernanţe, să nu destabilizeze Renault, un simbol al industriei franceze', a mai spus Bolloré. O sursă din apropierea acestui dosar citată de AFP a fost foarte clară. 'Fie demisionează, fie va fi revocat', a explicat sursa, precizând că reuniunea Consiliului de administraţie de la Renault va începe la ora 08:00. Mai rămâne de discutat data plecării, în condiţiile în care procesul de căutare a unui înlocuitor nu a fost încă demarat iar între timp ar putea fi numit un interimar. Schimbarea directorului general de la Renault vine la scurt timp după o schimbare de management la partenerul japonez Nissan, companie la care Renault deţine 43% din acţiuni.

Marţi, constructorul auto japonez a anunţat numirea unui nou director general Makoto Uchida, 53 de ani, care l-a înlocuit pe Hiroto Saikawa. Bollore era un aliat de bază al fostului preşedinte şi director general al Renault Carlos Ghosn. El i-a supărat pe oficialii partenerului de alianţă Nissan deoarece şi-a exprimat sprijinul pentru Ghosn, după ce acesta a fost arestat în Japonia, fiind acuzat de încălcarea legislaţiei financiare şi abuz de încredere.

După o carieră la companiile franceze Michelin şi Faurecia, Bollore s-a alăturat în 2012 producătorului auto francez ca şef al lanţului de furnizare. A urcat rapid sub Ghosn, devenind director pentru competitivitate în 2013 şi numărul doi după Ghosn din 2018, când a fost ales director operaţional. Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel