Rețetă cozonac îndesat. Secretele bunicii pentru masa de Paște

Cozonac ca la bunica
Cozonac ca la bunica

Rețetă cozonac îndesat. Îți dorești să ai pe masa de Paște un cozonac dulce cum numai la bunica mâncai? Noi îți spunem ingredientele de care ai nevoie, dar și secretul rețetei.

Ingrediente

- 1kg faină,

- 7 ouă,

- 70 gr drojdie,

- 500 ml lapte,

-125 ml ulei,

- 125 g unt,

- esență de vanilie,

- esență de rom după gust,

- coaja rasă de la o lămâie, cacao, 200 gr nucă, stafide, rahat

De ce trebuie să ții cont înainte

Încălzeşte bucătăria înainte de te apuca de treabă şi lasă toate ingredientele să ajungă la temperatura camerei. Poţi da drumul la cuptor pentru a se încinge.

Prepararea aluatului

Se pune laptele pe foc, se dizolvă în el zahărul, esenţa de vanilie, cea de rom şi coaja de lămâie.

Drojdia se freacă cu o linguriță de zahăr până se omogenizează, se amesteca totul cu o lingură de făină. Maiaua se lasă la dospit până își dublează volumul.

Se încălzeşte uleiul şi se topeşte untul, iar apoi se iau de pe foc. Se iau 6 ouă și se separă gălbenuşurile de albuşuri şi se presară o linguriță de sare peste gălbenușuri, ca sa se ingalbeneasca si mai mult.

Se pune făina în vasul în care frămânți aluatul, iar când s-a dospit maiaua o aşezi în mijlocul făinii şi amesteci, adăugând câte puţin laptele cald cât să poți băga degetul în el, până se omogenizează.

Se adaugă apoi cele 6 gălbenușuri și amesteci în continuare, până când coca este omogenă. Acum poți să adaugi uleiul călduț și untul topit și frămânți până nu se mai lipește coca de mână și apar "bășicuțe" în aluat, semn că maiaua a început să lucreze.

Când e totul gata, acoperi vasul cu un prosop si lasi sa creasca pana isi dubleaza volumul.

Preparare umplutură

Între timp poţi pregăti umplutura. Baţi albușurile spumă, pui zahăr și cacao după gust, nuca pisată și stafidele sau rahatul.

Când coca de cozonac și-a dublat volumul, împarti compoziția în două, dacă ai tăvi mai mari, sau în trei dacă ai tăvi mai micuțe.

Ungi masa cu ulei, întinzi coca cu mâinile sau cu un sucitor, cât să obții o foaie groasă, pui umplutura în mijloc și împăturești.

Secret de la bunica

 

Bunica ungea tăvile cu unt și le tapeta cu făină, dar acum avem hârtie de copt. Așezi cozonacii în tăvi, acoperi din nou și mai lași la dospit până se dubleaza din nou cantitatea. Apoi se ung cozonacii cu ou bătut, pentru a fi lucioși și se bagă în cuptorul încins și se lasă acolo cam 40-45 de minute. La jumătea timpului, întorci tava în cuptor, iar la final faci testul scobitorii. Dacă aceasta rămâne curată, ai terminat de făcut cozonacii ca la bunica.

Daca ai un cuptor care arde, îţi spune un truc. Dacă pui odată cu cozonacii o cratiță cu apă în ea, o să îți iasă perfecți și fără negreală pe ei.

Vezi și: Paște 2019. Rețetă tradițională cozonac cu nucă, cacao și rahat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel