Rețetă Caltaboș pentru masa de Crăciun. Cum se pregătește

Rețetă Caltaboș pentru Crăciun. De Crăciun, de pe mesele românilor nu poate lipsi caltaboșul, un preparat tradițional. Iată cum se pregătește.

Rețetă Caltaboș pentru Crăciun. Ingrediente: 2,5 kilograme măruntaie de porc (ficat, rinichi, splină, inima) 250 grame carne grasă de porc, 700 grame ceapă albă, 1 cană mare de orez, 4 foi de dafin, o căpăţâna de usturoi curăţată, o lingură rasă nucşoară măcinată, o lingură rasă boabe de ienibahar măcinat, 100 grame untură de porc, mațe de porc bine spălate, sare, piper negru măcinat, o lingură piper boabe.

Rețetă Caltaboș pentru Crăciun. Modul de preparare 


Rețetă Caltaboș pentru Crăciun. Pentru început, trebuie spălate foarte bine toate măruntaiele, cu multă apă rece. Se pune la fiert o oală mare în care se adauga foile de dafin, 2-3 linguri de sare, căţeii de usturoi şi o lingură de boabe de piper. Apoi se pun la fiert organele de porc şi carnea, tăiate toate în bucăţi mari. Trebuie fierte la foc mic. După ce au fiert până când s-au pătruns bine, organele trebuie scoase din oala şi lăsate la răcit. Zeama se păstrează însă la cald.

Vezi și: Turtă dulce pentru Crăciun. Rețetă simplă și delicioasă

Rețetă Caltaboș pentru Crăciun. Orezul trebuie spălat în apă rece şi rumenit în două linguri de untura, până devine sticlos. Apoi se stinge cu două căni şi jumătate din zeama în care a fiert carnea. Se dă în clocot orezul, apoi se face focul mic şi se mai lasa să fiarbă 10 minute, acoperit cu un capac. La final se lasa să se răcească complet. Ceapa se toacă mărunt şi se rumeneşte în restul de untură.

Rețetă Caltaboș pentru Crăciun. Carnea astfel tocata se pune într-un castron foarte adânc şi se amestecă bine cu ceapa. Se adaugă piperul măcinat, ienibaharul şi nucşoara. Se frământă bine cu mâna şi se adaugă orezul fiert, apoi se condimentează cu sare după gust.

Rețetă Caltaboș pentru Crăciun. Se umplu maţele cu această compoziţie, se leagă la capăt şi se pun la fiert în apă în care au fiert organele, la foc foarte mic, timp de 10 minute. După ce au fiert, caltaboşii se scot din apă şi se lasă la scurs, apoi se pun la rece sau se afumă.

Vezi și: PROGRAM de Crăciun Carrefour. Când este deschis, ORAR

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel